A Magyar Nemzeti Múzeum 170 év 32 világkiállításának sikereit mutatja be

Forrás: turizmus.com

 2023. január 23. 17:53

A Magyar Nemzeti Múzeum legújabb, időszaki kiállítása a Magyar EXPO-sikerek (1851–2021) címmel 170 év 32 világkiállítását, illetve az azokon megjelent magyarok sikereit mutatja be.
A kiállítás szinte a lehetetlenre vállalkozott: a világkiállításokhoz kapcsolódó műtárgyak legtöbbjét felkutatta és a lehető legnagyobb számban be is mutatja - közölte az intézmény.

A gyűjteményben a magyar képző- és iparművészet mellett megjelenik az építészet, a tudomány- és technikatörténet, a kézműipar, a kereskedelem, élelmiszeripar és a vendéglátás is.Az elmúlt 170 év világkiállításaiból olyan ikonikus műtárgyakat, felemelő és érdekes történeteket mutat be a kiállítás, amelyeken keresztül egy nem mindennapi magyar sikertörténet rajzolódhat ki a figyelmes szemlélő előtt.

mnm_expo

A kiállítás a 170 év 32 világkiállításához kapcsolódó magyar műtárgyak legtöbbjét felkutatta és a lehető legnagyobb számban be is mutatja

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A kiállítás célja a magyarok világkiállítási szereplésének, sikereinek bemutatása a világkiállítások nemzetközi terében. A gazdag tárlat egyúttal foglalkozik a világkiállítások létrejöttével, jelentőségével, az emberiségre gyakorolt hatásával is.

Még soha nem volt a magyar múzeumtörténetben ilyen összművészeti, a magyar kultúrtörténet legfontosabb szegmenseit felvonultató időszaki kiállítás, amely mintegy 60 magyar közgyűjtemény és magánszemély világkiállításokhoz kapcsolódó, több mint 500 darab műtárgyat mutat be egy helyen.

A tárlatban a Herendi, Zsolnay gyár remekei, Rómer Flóris naplója, Vikár fonográfhengerei mellett olyan festők művei szerepelnek, mint Markó, Than, Lotz, Madarász, Székely, Munkácsy, Szinyei Merse, Csók, Csontváry Kosztka Tivadar. A kiállítás 2023. augusztus 20-ig tekinthető meg.