A Magyar TDM Szövetség is csatlakozik az MTSZ-hez

Forrás: turizmus.com

 2018. május 17. 16:28

A május 16-án elnökségi üléssel és közgyűléssel megkezdett TDM-találkozó 17-én konferenciával folytatódott a Hotel Yacht Wellness and Business Siófokban.

Korábban történt

​Elsőként Hamvas Péter köszöntötte a mintegy 100 főnyi hallgatóságot. A város alpolgármestere​ - aki maga is turisztikai szakember - bemutatta Siófok fejlődésének legfontosabb állomásait.

Hegyi Károly a helyi TDM-szervezet működését ismertette. A 100 éves múltra visszatekintő Siófoki Fürdőegylet elnöke többek között elmondta, hogy a  Turisztikai Egyesület biztos alapokon működik, ​s 220 taggal büszkélkedhet.  Az idei év fókusz ​témája a város 50​. születésnapj​a, amely​ről számos rendezvényen emlékeznek meg.

Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke a TDM szervezeti rendszer jelenéről és kihívásairól adott tömör helyzetelemzést, kiemelve az eredményeket is. A fő üzenet: helyben erősebbnek lenni.

A fotón balról jobbra: Hamvas Péter, Hegyi Károly, Semsei Sándor

 

Az elnök beszélt arról is, hogy az elmúlt év aktívan telt a szövetség elnökségében: minőségmenedzsment rendszert dolgoztak ki és egységes képzési koncepció készült. Ám, továbbra is a TDM-rendszer kihívásai közé tartozik a kiszámítható, független finanszírozás hiánya, a kompetenciák átadásának esetlegessége, a működés hiányosságai, a szervezeti rendszer részleges kiépítettsége, illetve a szintek keveredése. Viszont, összességében érdemes leszögezni, hogy a rendszer fennmaradt, sok tekintetben tisztább és stabilabb szerepkörökkel. Továbbra is feladat a szervezetek számára, hogy a szövetséggel együtt csapatban gondolkodjanak, s közben helyben találjanak megoldásokat.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke rámutatott, hogy kiemelt térségként óriási fejlődés előtt áll a tó és környéke.

A legnagyobb érdeklődés Gajda Tibor előadását kísérte.  Az MTÜ vezérigazgató-helyettese részletesen beszámolt a kiemelt térségek és a pályázatok állásáról, az ügynökség által koordinált fejlesztésekről.

A kiemelt térségek között a Mátra-Bükk lehatárolása márciusra elkészült, a Szeged-Makó pedig a félév végére megtörténik.
A szálláshely-fejlesztési pályázatok esetében panzió felújításra  800, új panzió, új szálloda létesítésére, meglévő hotelek felújítására több mint 300 pályázat érkezett, 200 milliárd forint forrásigénnyel, miközben, jelenleg 150 milliárd forint áll rendelkezésre, ezekre a célokra.

Nagy érdeklődés övezte Gajda Tibor előadását

 

Folyamatban vannak hálózatos marketingprogramok is, valamint, pilot programként szintén zajlik - a MOL-lal közösen - a családbarát benzinkutak kijelölése és fejlesztése, valamint a megyeszékhelyek családbaráttá fejlesztése (első körben Veszprém és Eger).
Az MTÜ több, helyben végrehajtandó, pontszerű fejlesztésben is közreműködik, de mindenütt vizsgálják ezek hálózatba kapcsolásának lehetőségét is.
Gajda Tibor tájékoztatása szerint több mint tíz nagyprojekt zajlik, 3-6 milliárd forint értékben, egyebek mellett Hortobágy térségében, Hajdúszoboszlón, Vácon, Szentendrén és Visegrádon.
A GINOP 7.1.8. keretében a „védjegyrendszerek dzsungelében” is rendet kíván tenni az ügynökség.
Várható Magyarország TOP 150 attrakciója fejlesztési koncepciójának kidolgozása is. Megkezdődött a Tourinform hálózat felülvizsgálata és működésének korszerűsítése is.

Gajda Tibor kiemelte: bár a terület felügyelete új helyre, az NFM-től a Miniszterelnökséghez került, az MTÜ működésében egyelőre nem várható változás, legfeljebb a feladatbővülés irányába.

Sztojanovits Kristóf, a Magyar Turisztikai Szövetség titkára bemutatta a „szövetségek szövetségének” munkáját, majd, - a néhány percre ismét közgyűléssé alakuló fórumon - a TDM szövetség tagsága megszavazta, hogy csatlakozik a szakmai szervezeteket tömörítő grémiumhoz.

A konferencia résztvevői

Fotók: turizmus.com

A délután is izgalmas témákkal telt. Holczer Ágnes turisztikai szakértőtől (HONinfo Kft.) a TDM-minőségbiztosítási rendszert mutatta be, Semsei Sándor a TDM menedzserképzésről beszélt, majd jó gyakorlatokat ismerhettünk meg Mórahalomról, Dorogról és Kaposvárról.

A TDM konferencia résztvevői, hagyományosan, networkinggel és kötetlen tapasztalatcserével zárták a napot, melyhez a házigazda Siófok biztosított gazdag programokat.

Kapcsolódó cikkek