A magyar üvegművességet mutatja be a Hódolat az üvegnek című kiállítás

Forrás: MTI

 2022. július 02. 09:17

A magyar paraszti üvegektől a kortárs alkotásokig mutatja be a magyar üvegművészetet a Hommage á Glass – Hódolat az üvegnek című kiállítás, amely augusztus 25-ig látogatható a budai Várban, a De la Motte-Beer-palotában.

Az üveg nemzetközi éve alkalmából látható időszaki kiállítás a világörökség részét képező budai Várnegyedben álló De La Motte-Beer-palota archaizáló barokk-rokokó jellegű miliőjében a magyar üvegművesség történetéről nyújt látleletet – hangsúlyozta Kovács Ákos, a Várkapitányság Látogatómenedzsment és Rendezvény Igazgatóságának irodavezetője a kiállítás sajtóbejárásán, kiemelve, hogy a tárlat a palota adottságait figyelembe véve jött létre.

A Dísz téren álló palota épületét a De La Motte család birtokolta, a ház földszintjét már 1763-tól Beer József Kajetán cseh-morva származású császári és királyi katona-gyógyszerész bérelte patikának.

De la Motte-Beer-palota legpompásabb ékessége az emelet barokk lakótérsora

Fotó: facebook.com/patikushaza

A család kalandos története kapcsolódik a magyar kultúrtörténethez, patika- és orvostörténethez. Kovács Ákos felhívta a figyelmet arra, hogy a látogatók tematikus sétákon járhatják be az épületet és megismerhetik annak történetét, például azt, hogyan kerültek elő 1962-ben 15 réteg festék alól a patika- és lakóház 18. századi faliképei.
Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi- és Európa Nostra-díjas üvegművész és restaurátor kiemelte: az üveg természetes formájában ősidők óta jelen van köztünk, mégis mostanáig kellett várni arra, hogy ezt a rendkívüli anyagot, amely mesterségesen előállítva már a mindennapi életünk megkerülhetetlen részévé vált egy éven át ünnepelhessük az üveg nemzetközi évében.

Az ENSZ 75. Közgyűlése nemzetközi szakmai összefogás eredményeként nyilvánította az idei évet az üveg nemzetközi évének.

A kiállítás egyik darabja

Fotó: facebook.com/patikushaza

Az Hommage á Glass című kiállítás a palota Téli ebédlőjében Sík Attila gyűjteményéből származó darabokkal indul, amelyek jól illusztrálják a magyar üvegművesség legfontosabb állomásait.
Mint a gyűjtő elmondta, 500 darabos kollekciója nagy része magyar darabokból áll, a 18. század elejéről a 21. századig bezárólag öleli fel az üvegművességet.

A kiállításon látható legrégebbi üvegek az 1700-as években készültek Erdélyben, ezek mellett 18. századi tárgyakat, valamint emlék- és fürdőpoharakat, Giergl Henrik 19. századi üvegdíszítőmester pálinkáskészletét, valamint az 1930-as években Ajkán készült vázákat láthat a közönség. A parasztüvegek mellett úgynevezett úri üvegtárgyakat is bemutatnak, továbbá hatalmas merítés látható a kortárs művekből is.