A Magyar Zene Háza eddig 440 ezer látogatót vonzott

Forrás: MTI

 2022. június 30. 10:43

Eddig 440 ezren látogatták a január 22-én nyílt Magyar Zene Házát - mondta el Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Batta András az első félév programjainak koncepciójáról kiemelte: a beavatás, a felfedezés élménye, a zenepedagógia, a fellépők és a közönség interaktívitása, a szórakoztatva tanítás és tanulás volt az elsődleges cél.

A fellépők és a közönség visszajelzései, valamint a látogatottsági adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a Magyar Zene Háza nem csak különleges építészeti műalkotásként, hanem sokrétű programkínálata révén is sikeresen kapcsolódott be a fővárosi kulturális élet vérkeringésébe.

magyarzenehaza

A következő fél évben az állandó zenetörténeti kiállítást élő zene színesíti majd, s vendégül látják majd Veszprém városát is

Fotó: Mohai Balázs/Magyar Zene Háza

Hozzátette: olyan művészeket kérnek fellépésre, akik hajlandóan interaktivitásra és hozzájárulnak ahhoz, hogy a közönség ne passzívan vegyen részt az előadásokon. Az elmúlt 5 hónapban 70-80 iskolával voltak kapcsolatban, az állandó tárlat, a kreatív hangtér és a rendhagyó órák is sok érdeklődőt vonzanak.

Számos első alkalmat élhettünk meg a Zene Házban az első félévben, először járt Magyarországon az amerikai soul, jazz és rock’n’roll zenét ötvöző Delvon Lamarr Organ Trio, a Grammy-díjas Aiofe O’Donovan, de itt tartott lemezbemutató koncertet a KéknyúlVeni és az Anima Sound System is. Frenetikus koncertet adott a Battles, dupla teltház élvezte Robert Henke retrofuturista audiovizuális műsorát. A nagy találkozások helyszíne is volt a Ház, magyar és külföldi előadók első alkalommal léphettek együtt színpadra: izgalmas egymásra találás volt a tuvai Huun Hur Tu és a Kerekes Band koncertje, korok és világok fonódtak össze a Szent Efrém Férfikar és a korzikai Ensembele Tavagna műsorában. Társművészetek kapcsolódására jó példa a Neked8 koncertje, mely az abszurd témáját járta körbe Örkény István segítségével. A város-sorozat részeként első alkalommal Debrecen zenei élete mutatkozott be, kurátori hétvégék keretében pedig Harcsa Veronika, majd Lukács Miklós szerkesztette a programot a Házban.

A hármas osztatú intézmény minden szintjén megjelenik a zene, a koncertek, kiállítások és ismeretterjesztő programok egymást építve, segítve új és egyedi zenei élményt adnak a látogatóknak. „Újításban nincs hiány a Házban, az állandó kiállítás forradalmasította a hazai klasszikusabb kiállítási élményt, a program iránti érdeklődés a nyitás óta töretlen, január óta már több mint 40 ezren váltottak rá jegyet. A Hangdóm kísérleti produkciói több mint 35 ezer látogatót vonzottak a Házba, a magyar könnyűzenére fókuszáló könyvtár, a zenepedagógiai programok élmény alapú foglalkozásai mind újat adnak a zenei nevelésben” mondta el Horn Márton intézményigazgató.
A következő félév, az őszi több száz program között szerepel majd Debussy kamaraműveinek megszólaltatása, a koncerten a zenére a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákja készíti el alkotását. Folytatódnak a világzenei és magyar folklór programok, lesz a gyimesi zenét bemutató koncert és az idén 75 éves Sebő Ferenc is színpadra lép. Az állandó zenetörténeti kiállítást élő zene színesíti, s vendégül látják majd Veszprém városát is - ismertette a programokat Batta András.

Ősztől az Operabeavató széria is beköltözik a Zene Házába, a Bánk bán egész évadon át tartó világának lesz a helyszíne, és a nagysikerű Brain Bar programsorozat is a Házban keresi a választ arra, hogy mi tesz minket emberré.