Megvette és felújítja az Aranybika szállót a Mathias Corvinus Collegium

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. május 07. 08:27

Felújítják a debreceni Hotel Aranybika épületét, és a szálláshely-szolgáltatás megtartása mellett a patinás szálloda ad majd otthont a Mathias Corvinus Collegium debreceni központjának.

A patinás Aranybika szálló lesz a jövőben a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozási és oktatási programjainak debreceni központja – jelentette be az MCC kuratóriumának elnöke, a Miniszterelnökség államtitkára a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Orbán Balázs közölte, hogy az MCC megvásárolta és felújítja az épületet. Először a szálloda "új szárnyát" alakítják át, addig a régi szállodarészben kezdődik meg a képzés, amely később a felújított részben működik tovább. Ezután újítják fel a régi, szecessziós épületet, amelyet ismét szállodaként működtetnek majd. Erre egy üzemeltető céggel szerződnének. A felújítást saját forrásból kívánja megvalósítani a Mathias Corvinus Collegium.

aranybikaszallo_MTI

A szállásfunkció mellett a korábbi kulturális-közösségi terek is visszatérhetnek az Aranybikába: a hangversenyterem megóvásáról is tárgyal az MCC

Fotó: MTI / Balázs Attila

Budapest után a vidéki egyetemi városokban nyitja meg központjait az MCC, ahol az általános iskolától az egyetemekig vehetnek részt ingyenes tehetséggondozó programokban a fiatalok – mondta az elnök. Az MCC a vidéki központok létrehozásával értékeket is ment azzal, hogy felújítja, megóvja az épített örökségként számon tartott nagy múltú, de sok esetben rossz állapotú, elhanyagolt vagy használaton kívüli épületeket. A beruházás következtében az ingatlanok visszanyerik a városban korábban betöltött központi szerepüket – fejtette ki Orbán Balázs.

Hozzátette, hogy Debrecenben visszaállítják az Aranybika régi hírnevét: a szállásfunkció mellett a korábbi kulturális-közösségi terek is visszatérhetnek az Aranybikába, ugyanis az ingatlanhoz tartozó hangversenyterem megóvásáról is tárgyal a Mathias Corvinus Collegium a város vezetésével. A tervek szerint a helyiek nyilvános rendezvényeken és kulturális programokon vehetik majd birtokba az ikonikus épületet.

Papp László polgármester üdvözölte, hogy a korábban a kultúrának, a művészeteknek is helyet adó épületegyüttes immár tudásközpont funkcióval is kiegészül.  Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: az új szállodarész jelentős átalakításával egy "tájseb" szűnik meg a debreceni belvárosban.

A Dehir a bejelentés kapcsán emlékeztetett, a Hotel Aranybikát a Cívis Hotels Zrt. anyagi nehézségei miatt még 2010 novemberében hirdették meg eladásra. Az épületet 2013-ban vásárolta meg a karrierjét az Aranybikában felszolgálóként kezdő üzletember, Boros József cége. Az üzletember akkori felújítási terveiről itt írtunk.

A Hotel Aranybika 1915-ben épült szecessziós stílusban Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok tervei alapján.