A Matyó Rózsa Ünnepével nyitnak Mezőkövesden

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. január 16. 18:13

Január 18-án és 19-én tartják Mezőkövesden a város idei első nagy rendezvényét, a Matyó Rózsa Ünnepet.

2013 óta immár minden évben megünneplik azt a neves eseményt, hogy a matyó népművészet felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listájára. 2019-ben nyitányként,  január 18-án - pénteken - délután 17 órától, a Jézus Szíve katolikus templomban a matyó népdal feldolgozások ősbemutatóját tartják.

Másnap - szombaton - délután 16 órától és este 19 órától pedig a mezőkövesdi közösségi házban matyó gálára várják a látogatókat. Ezen közreműködnek a helyi, a tardi és a szentistváni népi színjátszók, néptánc egyesületek és népzenészek.

Matyó népviseletbe öltözött táncos pár

Fotó: Tourinform Mezőkövesd

Érdeklődésünkre Lázárné Csirmaz Henriett, a Mezőkövesdi Tourinform Iroda vezetője elmondta, hogy 2018 első tíz hónapjában a turisták közel 117 ezer vendégéjszakát töltöttek el a városban. 2017-hez képest tavaly 18 százalékkal nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma a településen. Az érdeklődők nagyobb része hazánk különböző részeiből érkezett a városba, míg a kisebb részük külföldről. Közülük legtöbben Lengyelországból és Szlovákiából látogattak Mezőkövesdre, de jöttek németek, belgák, hollandok és csehek is.

Más nevezetességek mellett, leginkább a Zsóry-gyógyfürdőt kereték fel, ahol több mint négyszázezren fordultak meg. Mindez a kedvező  nyári időjárás mellett, a korábban átadott fedett élmény medencének, valamint az új csúszdaparknak is köszönhető. 2019-ben is gazdag programokkal készülnek a vendégek fogadására. A tavaszi turisztikai szezonnyitót áprilisban, a Matyó Húsvéttal tartják. Ekkor folklór programokat és kézműves vásárt is szerveznek a Hadas-városrészben.

Július 13-án és 14-én nagyszabású koncertekkel rendezik a Zsóry-fesztivált. Augusztus első hétvégéjén pedig három napon át várják az érdeklődőket a Matyóföldi Folklórfesztiválra, ahol külföldi és hazai együttesek lépnek fel. Augusztus 23-án viszont újdonságként a fürdőben szerveznek majd szezonzáró koncertet.

A tavaszi turisztikai szezonnyitót áprilisban, a Matyó Húsvéttal tartják

Fotó: Mentusz Károly

Ebben az évben két új turisztikai fejlesztést is kezdenek Mezőkövesden. Hozzálátnak a Hadas-városrész felújításához, a fürdő előtt pedig gyógy- és egészségparkot alakítanak ki. Mindkét fejlesztés megvalósítására pályázati támogatást nyert el az önkormányzat.