A megye, amely a belföldi vendégek körében népszerűbb

Forrás: SZOLJON

 2019. február 07. 13:17

A tavalyi év első három negyedévében csökkent a vendégek száma Jász-Nagykun-Szolnok megye kereskedelmi szálláshelyein, ami ellentétben áll az országos tendenciákkal. Ám vendégéjszakák száma meghaladta az előző év azonos időszakának eredményeit.

A megye kedvelt turisztikai célpontjai is forgalomnövekedésről számoltak be – olvasható a megyei hírportálon.

A kereskedelmi szálláshelyeket tavaly az első három negyedévben 174 ezer vendég összesen 511 ezer vendégéjszakára vette igénybe, vagyis a vendégek száma az országos folyamatokkal ellentétben két százalékkal csökkent, a vendégéjszakáké ugyanakkor 3,6 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A vendégek 86 százalékát belföldiek adták, a külföldiek nagy része pedig Lengyelországból és Németországból érkezett. A kereskedelmi szálláshelyek 4,4 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, 4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Öhlbaum Emese, a szolnoki polgármesteri hivatal Városmarketing és Turisztikai Osztályának vezetője elmondta: a megyeszékhely turizmusa az utóbbi időszakban jelentős mértékben fejlődött.

Mind a vendégek, mind a vendégéjszakák számának vonatkozásában növekvő tendencia figyelhető meg. Ez utóbbi 2017-ben rekordot döntve, a 87 ezret is meghaladta. A szolnoki kereskedelmi szálláshelyeken, az országos átlagtól eltérően, jelentős többségben vannak a belföldi vendégek, számuk az utóbbi időszakban évente 20–25 ezer körül mozgott, 2017-ben azonban már a 27 ezerhez közelített.

A megye egyik legnagyobb turisztikai vonzereje Cserkeszőlő gyógyvize

Fotó: cserkeszolofurdo.hu

A külföldiek száma szintén jelentősen emelkedett tavaly – fejtette ki az osztályvezető, majd hozzátette, az utóbbi egy évtizedben a vendégforgalom és a turizmusból származó bevételek egyenletes növekedést mutatnak Szolnokon. Mindez a folyamatos fejlesztéseknek, valamint a tudatosan tervezett és felépített marketingtevékenységnek is köszönhető.

Cserkeszőlő kétségkívül legnagyobb turisztikai vonzereje a gyógyvize. Az önkormányzati tulajdonban lévő Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ minden évben megdönti az addigi vendégszámrekordját: tavaly négyszázhetvenezer látogatót fogadtak. A település számos más programmal is várja a vendégeket: alkalmankénti gasztroszínházzal, koncertekkel, borkóstolókkal.

Pár hónappal ezelőtt kulturált parkolókat, egy Európában egyedülálló levegőszűrős buszmegállót és egy elektromosautó-töltőállomást is építettek a községben – mondta Gál József fürdőigazgató, aki szerint elengedhetetlen a település egészének fejlődése a turisztikai sikerhez. A vendégéjszakák száma egyébként meghaladta tavaly a 212 ezret is.

Hosszú évek óta folyamatosan bővül a Tisza-tó térségének turizmusa. Sikerét annak köszönheti, hogy egyre nívósabb programokkal, családbarát kínálattal várják a látogatókat. A négy megye által körülölelt Tisza-tó – mint önálló turisztikai úti cél – vitathatatlanul kiemelt helyet foglal el Jász-Nagykun-Szolnok megye idegenforgalmában – mondta Galó Anita, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács munkaszervezetének turisztikai szakértője. A külföldiek jelentős része pedig a környező országokból érkezik: Szlovéniából, Horvátországból, Szlovákiából és Ukrajnából. A legtöbb vendéget a Tisza-tavi Ökocentrum vonzza, a kerékpárosok pedig szó szerint berobbantak a térségbe. Egyre többen kerékpároznak a tó körüli gátkoronán.

 

Népszerűek a rendezvények

A megyeszékhely turizmusának fejlődésében nagy szerepet játszanak az utóbbi években létrehozott látnivalók és szolgáltatások, mint például a Tiszavirág gyalogos és kerékpáros híd, a RepTár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum és a Sörárium Szolnoki Interaktív Sörmúzeum, mely utóbbi Magyarországon egyedülálló módon mutatja be a sör gasztronómiai és kultúrtörténetét.

A RepTár pedig 2016-ban elnyerte „Az Év Turisztikai Attrakciója” rangos elismerést. Emellett Szolnok turisztikai kínálata az elmúlt években egy új nyári programmal, a sétahajózással is gyarapodott.

Egy lakossági kutatás szerint a szolnokiak körében a legnépszerűbb rendezvények a Tiszavirág Fesztivál, a Tisza-parti Nyár, a Parti-túra Szolnoki Szimfonikus Nyár Művészeti Fesztivál és a Gulyásfesztivál.