A montreux-i karácsonyi vásár díszvendége lesz Magyarország

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. november 20. 15:32

Országunk – amely büszke európai hagyományaira, népművészetére, klasszikus és modern kulturális értékeire, rafinált és fűszeres konyhájára és kiváló boraira – a karácsony hangulatához illő bemutatkozást tervez a vásár ideje alatt a Genfi tó partján.

A montreux-i karácsonyi vásár szervezői november 10-én jelentették be, hogy az idei vásár díszvendége Magyarország lesz. A  rendezvény népszerűsége és látogatottsága évről évre növekszik, így a magyar megjelenés kiváló alkalom a svájci utazók megszólítására.

A sajtótájékoztatón Magyarország svájci nagykövete, Nagy István mondott köszöntőt és ismertette a magyar megjelenés fontos eseményeit, Packi Barbara, a Magyar Turizmus Zrt. külképviselője pedig előadásban ismertette Magyarország turisztikai értékeit, kínálatát, a francia és a svájci turisztikai piac helyzetét.

A magyar faházban az ország népművészetének talán legszínesebb képviselőivel, a matyókkal találkozhatnak a látogatók. A matyó kiállítók népi iparművészeti tárgyakkal, kézműves bemutatókkal, egyedi - és természetesen megvásárolható – ajándéktárgyakkal készülnek. A vásár teljes időtartama alatt magyar csárda várja a látogatókat bográcsgulyással, marhapörkölttel és palacsintával, amit zamatos magyar borokkal lehet majd leöblíteni.

A megnyitón Magyarország képviseletében Balog Zoltán, emberi erőforrásokért felelős miniszter köszönti majd a megjelenteket, a „magyaros hangulatról" pedig a Svájcban élő magyarokból álló Pannónia Néptánccsoport gondoskodik majd.

A modern Magyarország egy világhírűvé vált találmánya, a Rubik kocka ugyancsak a vásári megjelenés érdekes eleme lesz. Az első vásári hétvégén két, nemzetközi kocka-kirakó versenyek tucatjait megnyert fiatal tart majd bemutatókat.

December 12-én és 13-án magyar hétvége nyújt majd bepillantást a díszvendég ország kultúrájába, népszokásaiba, amelyet Íjgyártó István, a vásári megjelenést koordináló Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára nyit meg. A magyar kulturális programot egy sajátos divatbemutató is gazdagítja: Hrivnák Tünde iparművész,,By Me Matyó" kollekcióját mutatja be. A magyar hétvégéhez kapcsolódva december 12-én este a Palace Hotel-ben lép fel az egyik legkedveltebb magyar kórus, a Cantemus, amely a 2015-ös Montreux Nemzetközi Kórusfesztiválon 3 díjat is nyert.