A művészeknek nincs elveszett fa

Forrás: turizmus.com

 2022. november 21. 10:00

Egy régi mondás szerint "A korhadó fát nem lehet faragni". A kínai Junan megye Hsziniumiao falujában élő, a hatvanas éveiben járó népi gyökérfaragó mesternek ezt nem mondták el...

Ő Li Kuihszian, aki a fagyökereket műalkotásokká varázsolja faragással, polírozással, viaszozással és egyéb, szinte mágikus eljárásokkal.

A műtermébe belépve úgy érezheti magát az ember, mintha egy színes paradicsomba csöppent volna.  Sok-sok igényesen elkészített, gyökérből faragott mű különböző formákban nyűgözi le az érzékeket. Eközben a természet csodálatos illatát érezhetjük. Li szerint ez korántsem egyszerű mesterség. A faragás ereje és sebessége főleg a tapasztalatoktól függ, és figyelmetlenségnek egyáltalán nincs helye. Nemcsak óvatosnak kell lenni, hanem rengeteg türelemre és kitartásra van szükség a faragáshoz.

A mester kezei között műalkotássá válnak a fagyökerek

Fotó: SilkRoad

A mester szerint a kész termék végleges formája 70 százalékban a természettől és 30 százalékban a faragástól függ. De mivel Kínáról van szó, a fa gyökerének faragása nemcsak egyszerű tevékenység, hanem egy életforma és filozófia egyben. Így nem meglepő módon kulturális örökség.

(X)