A múzeumi szakma díjátadójával startolt el a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 29. 14:29

A rendkívüli helyzet ellenére közel 100 muzeális intézmény, több mint 500 programmal jelezte csatlakozási szándékát a november 11-ig tartó országos rendezvénysorozathoz.

„Távol is közel” jelmondattal a koronavírus miatt kialakult helyzetre kíván reflektálni az idei, 15. Múzeumok Őszi Fesztiválja. A rendezvénysorozatot szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ idén elsősorban olyan programokat várt a csatlakozó múzeumoktól, amelyek reflektálnak a helyzetre, illetve előtérbe kerültek a szabadtérben, vagy zárt tér esetén kis létszámmal, valamint online is elérhető programok.

Dr. Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes az évnyitót megelőző sajtótájékoztatón ismertette a fesztivál újdonságait. Elmondta, az idei gondolatisághoz kapcsolódó új tematika a Valódi és virtuális találkozások a múzeumban, valamint ahhoz igazodott a 16+-os témakör, amelynek idei elnevezése Bátraké a szerencse! lett. A kiemelt tematikák mellett továbbra is megmaradtak az előző évek sikeres témakörei, úgymint a Múzeumi őszbúcsúztató, a Pincétől a padlásig, a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! az Utazó múzeum és a Szakmai programok. A Tanárok éjszakája és az Óvodapedagógusok napja tematikákat összevonva, ezúttal a Tanárok és óvodapedagógusok napja ad lehetőséget a pedagógusoknak szánt szakmai programokra.

Az online térben való párbeszéd kialakításához nyújtanak lehetőséget a digitális térben megvalósuló programok, amelyek lehetnek például tárlatvezetések, játékok, vetélkedők, de akár interaktív előadások, webináriumok is. A változatos programkínálatról az oszifesztival.hu weboldalon olvashatnak bővebben.

A nyitórendezvényen a múzeumi szakma legrangosabb díjait is átadták

Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvénye 2006 óta az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, amelyen minden évben átadják a szakma legrangosabb kitüntetéseit. Idén Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma Változzunk át a Mátra Múzeum lakóivá! MOVEUM című programja, a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth-kísérletek című programja és a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria Együtt lenni jó! című programja. Első alkalommal egy online térben megvalósult múzeumpedagógiai program, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum Térben, időben együtt Veletek című foglalkozása is elismerést kapott.

Ezeken felül több különdíj is gazdára talált. Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demencia programját, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége a Duna Múzeum Nyárszerdák a Duna Múzeumban című múzeumpedagógia programot, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége a Kuny Domokos Múzeum – Német Nemzetiségi Múzeum Sváb életképek című online programsorozatát, a Pulszky Társaság a Kassák Múzeum Tanuljunk együtt a múzeumban "avagy mindenki sózza be az orra hegyét" című múzeumpedagógiai programját jutalmazta, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ pedig Elismerő Oklevéllel díjazta a Tokaji Múzeum A borkereskedő házaspár meséi című programját.

A Kiváló Múzeumpedagógus Díjat idén Béres Mária természettudományi muzeológus, humánökológus kapta meg.

2020-ban első alkalommal a családok minőségi időtöltésére kiemelt figyelmet fordító intézményeket is díjazták. A Családbarát Múzeum elismerést nyolc intézmény vette át: a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, a Matrica Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Reptár – Szolnoki Repülőmúzeum és a Budapest 18. kerületi Tomory Lajos Múzeum.

Kapcsolódó cikkek