A Nádasdy-kastély a 150 ezredik látogatóját fogadta

Forrás: turizmus.com

 2023. január 09. 09:40

A 2021 augusztusában újranyitott Nádasdy-kastély másfél év alatt 150 ezer látogatót vonzott. A Fejér vármegyében lévő, Tudor stílusban épült kastély és a 29 hektáron elterülő park a megnyitás óta rendkívül népszerű, új, önálló turisztikai célponttá vált.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában teljeskörűen megújult kulturális műemlék rekonstrukciója uniós és kormányzati forrásból valósult meg.

A nádasdladányi Nádasdy-kastély a teljes körű felújítás előtt nem tudott önálló turisztikai célpontként funkcionálni, ám az újranyitást követően népszerű úti céllá vált és segít a balatoni turisztikai szezon meghosszabbításában is.

nadasdladany_nof

A nádasdladányi kastély a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében újult meg és vált önálló turisztikai célponttá

Fotó: NÖF

Oláh Zsanett, a NÖF új ügyvezetője személyesen fogadta a megújult kastély 150 ezredik látogatóját és kifejtette: „A Nádasdy-kastély rekonstrukciója és elmúlt másfél éves sikertörténete bizonyítja, hogy helyes az a kormányzati szándék, miszerint Magyarország kastélyainak és várainak felújításával új, önálló turisztikai célpontok hozhatók létre országszerte. Közép- és hosszú távú cél, hogy a megújuló műemléképületek és a kapcsolódó parkok a helyben, illetve a térségben élők új közösségi tereivé is váljanak úgy, hogy a felújítást követően fenntartható módon, a működési és a későbbi fejlesztési költségeket is képesek legyenek megteremteni önmaguk számára.”

A kastély örökség- és műemlékvédelmi szempontból kiemelkedő színvonalon újult meg, amelynek elismeréseként 2022 decemberében Építőipari Nívódíjban részesült Műemlékhelyreállítás, építmény rekonstrukció kategóriában.

A Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram keretein belül 2016-2023 között országosan összesen 18 kastély és 12 vár újul meg a műemlékvédelem legmagasabb szakmai színvonalán, a mai kor turisztikai igényeinek megfelelően.