A nagy mesemondó tiszteletére szerveznek emléktúrát

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. március 19. 15:04

Március 24-én jubileumi Jókai Mór Emléktúrát szervez Tardonán a helyi fiatalok hagyományőrző egyesülete. Az eseményre 450 résztvevőt várnak.

Az immár 45. alkalommal megrendezett túra keretében a névadóra emlékeznek, miután Jókai Mór az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukását követően a kis bükki községben, Csányi Benjámin földbirtokos házában álnéven bujdosott négy hónapon át. Azt követően csak akkor térhetett vissza Budapestre, amikor felesége Laborfalvi Róza, menlevelet szerzett az írónak.

A Jókai Emlékház Tardonán

Fotó: Mentusz Károly

A nagy mesemondó – ahogy sokan nevezeték - emlékére szervezett túra nem más, mint egy szellemi és ügyességi feladatokkal kombinát verseny. A résztvevők Tardonáról indulnak és az útvonal Farkasgödör-Örvénykő-Szentlélek lesz 12 kilométeres távon. A túra legmagasabb pontja 773 méter és a teljes szintkülönbség pedig 523 méter.

Akik elfáradnak, azokat Szentlélekről autóbusszal szállítják majd vissza Tardonára, de lesznek, akik ezt is gyalogosan teszik meg. A szervezők a túra résztvevőinek reggelit, ebédre pedig az ünnephez méltóan Jókai bablevest biztosítanak. Szentléleken forralt borral és teával várják az érkezőket. Az indító állomáson emellett számos kulturális és ügyességi programot rendeznek. A felnőtt és a gyermek kategóriában a verseny első hat helyezettjét díjban részesítik, ugyanakkor valamennyi résztvevőnek emléklapot ajándékoznak.

Balla György polgármester elmondta, hogy a jövőben további lehetőségeket látnak a falu turizmusának bővítésére. Ebben az évben a Magyar Közút Zrt. a Dédestapolcsánytól Tardonán áthaladó utat, négy és fél kilométer hosszan újítja fel, amely előnyt jelent a községnek, hiszen az érdeklődő vendégek már gyorsabban és biztonságosan kereshetik fel a községet. Miután az útpatkát is megerősítik, így azt a kerékpározásra is alkalmassá teszik.

A tardonai temetőben még az idén felújítják Csányi Benjámin sírkövét, valamint a jelenleg is tartó kutatások eredményeit felhasználva dokumentum-filmet készítenek az egykori földbirtokos és családja életéről. Ezzel is szeretnék ráirányítani a turisták figyelmét arra, hogy 1849-ben ki bújtatta Jókai Mórt.

Az idén a nyári főszezonban helyi túrát is szerveznek, amely a községből indul és a Bükkbe tart, Örvénykőhöz, illetve Szentlélekhez juthatnak el a résztvevők. Emellett az önkormányzat falutúrát is kínál majd idegenvezetéssel azoknak az érdeklődőknek, akik szeretnének megismerkedni Tardona nevezetességeivel. Így például felkereshetik majd az egykor működött malom helyét, a valamikori tanítói házban berendezett Jókai Emlékházat a nagy író tárgyaival, kézirataival, illetve a református templomot is, ahol emléktábla őrzi, hogy a nagy mesemondó többször is tartózkodott ott.

Kapcsolódó cikkek

Fejlesztések Demjénben

2018. március 05.