A NASA szerint 2020-ban beindul az űrturizmus

Forrás: turizmus.com

 2019. június 13. 14:00

2020-tól megnyitják a Nemzetközi Űrállomást (ISS) a kereskedelmi űrutazások résztvevői számára, de az űrturizmus a a különleges kalandokat kereső milliárdosok szórakozása lesz.

Az amerikai űrkutatási hivatal szerint az a cél, hogy komoly bevételeket szerezzenek a privát űrutazásokkal, a szervezet hosszú távú terve ugyanis az, hogy ismét embereket küldjön a Holdra és még távolabbra. „A jövőben évente akár két rövid utazást is engedélyezhetünk űrturisták, vagy ha úgy tetszik, privát asztronauták számára” – közölte Robyn Gatens, a NASA munkatársa.

A Travel and Leisure cikke szerint ezek az utak akár 30 napig is tarthatnak, és évente tucatnyi privát asztronauta is feljuthat a világűrbe, pontosabban az ISS fedélzetére. Ahhoz hogy oda eljussanak, elsősorban a SpaceX valamint a Boeing segítsége szükséges – közölte több hírforrás, köztük a BBC. Az utazások részletes szervezésében tucatnyi cég vesz részt.

Ő még nem űrturista: Tracy Caldwell Dyson a NASA egyik űrhajósa a Nemzetközi Űrállomáson

Fotó: Wikipedia

A csillagok közé eljutni természetesen csillagászati összegbe kerül: az oda-visszaút 58 millió dollárt (16,4 milliárd forint) emészt fel. Az űrállomáson töltött időért ezen felül naponta 35 ezer dollárt (9,8 millió forintot) kell fizetni.

Az űrturisták utazását és űrbéli tevékenységét több oldalnyi szerződés szabályozza. Természetesen előzetes oktatáson vesznek részt, és meg kell, hogy feleljenek a NASA orvosi és képzési előírásainak.

Eddig a NASA egyes források szerint tiltotta a kereskedelmi járatokat az ISS-re. Mivel azonban az állomás nem egyetlen ország tulajdonában van, turisták már korábban is tartózkodtak ott. A Wikipedia szerint 2017. július 28-ig 227 ember 393 alkalommal látogatott el a Nemzetközi Űrállomásra.