A nemzeti park nem szeméttartály!

Forrás: turizmus.com

 2019. július 29. 10:54

Ne keverd össze a nemzeti parkot a szeméttartállyal! – figyelmezteti a látogatókat a Glacier Nemzeti Park Facebook-oldalán, képpel is lllusztrálva a kettő közötti különbséget.

Bármit, amit behozol egy nemzeti parkba, azt ki kell csomagolni, a szemetet pedig be kell dobni egy szemetestartályba – írja a posztban a  Glacier Nemzeti Park.

Sajnos azonban nemcsak alufóliával, celofánnal, nylonszatyorral és konzervdobozzal telnek meg a szemetesek. Bár az még a jobbik eset, ha a szemét a konténerben köt ki. A park példákat sorol fel, amelyek mindennap előfordulnak, és egyre súlyosabb helyzetet idéznek elő az eredetileg a táj, a flóra és fauna megőrzését, valamint a látogatók pihenését szolgáló parkokban. Ilyen például a használt pelenkák eldobálása, az eltévedt golflabdák otthagyása, vagy éppen az almacsutkák elhajítása, amelyek megváltoztathatják az élővilág egyensúlyát – írja a Travel+Leisure.

Ne keverd össze a kettőt! – írja a Glacier Nemzeti Park Facebook-oldalán

Fotó: Facebook / Glacier National Park

A Leave No Trace szerint a „természetes" ételmaradványok, mint például az ártatlannak tűnő almamagok, befolyásolják az ottani vadvilágot, és oly módon is károsíthatják a természetet, hogy az állatok elkezdenek táplálkozni az élelmiszer-maradványokból, majd utána az ürülékkel elszaporíthatnak tájidegen növényeket.

A cikk szerint jó ötlet lenne, ha az amerikai nemzeti parkok bevezetnék azt a Svédországban jól ismert tevékenységet, amely egyesíti a kocogást és a szemétgyűjtést, hogy ezzel segítse a környezet szépségének megőrzését.

Néhány példa már azt mutatja, hogy ez terjedőben van. A park látogatói olykor már felszedik más hulladékát is. Elképesztő mennyiségű és fajtájú szemét gyűlik így össze: sörösdoboz, narancshéj, gyorséttermi csészék, üres konzervdobozok, műanyag palackok, cigarettacsikkek, latexkesztyűk, gyermekjátékok, ruházati cikkek és egyéb termékek.