A nemzetközi fenntartható turizmus minősítés már Magyarországon is elérhető

Forrás: MTI / turizmus.com

 2022. november 08. 10:06

2022 őszétől már hazai képviselete is van a több mint hatvan ország több száz desztinációját összefogó Green Destinations nemzetközi szervezetnek, amelynek célja, hogy minél több térségben alakuljon ki a gazdasági-társadalmi-környezeti fenntarthatóságot egyaránt fókuszban tartó turisztikai kínálat.

A Green Destinations a Global Sustainability Tourism Council által elismert három tanúsító testület egyike, illetve a világ legnagyobb fenntartható turizmust támogató programjának, a Future of Tourism koalíciónak az egyik alapítója.

A szervezet jelenleg 225 minősített desztinációval dolgozik együtt, azonban a partnerei között több mint 400 desztináció szerepel a világ minden tájáról. Kizárólag a fenntartható turizmus iránt elkötelezett, felelős turisztikai szakértők, szervezetek képviselhetik vagy működtethetik a Green Destinations Certification Programot.

Az Innotime Hungary Kft. az elmúlt években - primer kutatások alapján - folyamatosan monitorozta a keresleti trendek változásait, elemezte a nemzetközi válságmenedzsment stratégiákat, ennek eredményeképpen – a konkrét vendégigények és nemzetközi sztenderdek alapján – megfogalmazta mindazokat a fejlesztési alapelveket, amelyek stratégiai szempontból megkerülhetetlenek -

olvasható közleményükben.

 

E stratégia középpontjában a fenntarthatóság áll, ami szlogenként számtalanszor elhangzik, viszont gyakran hiányzik mögüle az érdemi tartalom, de még inkább az a racionális üzleti megfontolás, amely a helyi közösségek erőforrásait gazdasági és társadalmi haszonként realizálja a turizmus révén. Ennek eléréséhez azonban nem elegendőek a kisebb beavatkozások, meg kellett találni azt a módszertant, amely a hazai viszonyokra adaptálható és a nemzetközi standardoknak, elvárásoknak is megfelel.

Ezt a hazai törekvést ismerte el a Green Destinations nemzetközi tanúsító testület, amikor az Innotime Hungary Kft-vel együttműködési megállapodást kötött a fenntartható turizmushoz kapcsolódó programjainak magyarországi képviseletére,

vállalva a Green Destinations szervezetnél évek alatt felhalmozott tapasztalat és tudásanyag az átadását Magyarországon, megteremtve a lehetőségét annak, hogy a hazai szolgáltatók és desztinációk akár stratégiai, akár projektszinten részt vehessenek ezekben a jövőteremtő folyamatokban.