A nyári művésztelep lesz az idei sláger a Magyar Tár-Házban

Forrás: turizmus.com

 2018. január 08. 08:39

Az elmúlt évben közel tízezer látogatót fogadtak a szihalmi Magyar Tár-Házban. 2018-ban új programokkal, kiállításokkal növelni szeretnék ezt a számot.

2017 januárjában a Tarna-mente – Tisza-tó Öko 2000 Alapítvány pályázati támogatással és  több mint 350 millió forintos fejlesztéssel nyitotta meg a tár-házat, miután felújítottak egy régi, barokk stílusú magtárépületet. Az intézményben néprajzi, viseleti, illetve a régi mesterségeket bemutató kiállításokkal várják a közönséget. Az épület tetőterében kialakított interaktív térben a vendégek megfoghatják és ki is próbálhatják az egykor használt gépeket, eszközöket és szerszámokat. Márkus János András igazgató elmondta, hogy a magyarokon kívül több külföldi turista is részt vett a ház bemutatóin és programjain. Az interaktív központ ezekkel egy esztendő alatt Heves megye egyik legjelentősebb látványossága lett. Minden hónapban egy nagyobb rendezvényt szerveztek, volt közöttük fogathajtás, családi találkozó, konferencia.

A dunántúli népviseleteket bemutató kiállítás

Fotó: turizmus.com

Az elért eredményekre alapozva dolgozták ki a 2018-as programokat. Az idei első nagyobb rendezvényt húsvétkor tartják tojásfestéssel, kézműves foglalkozásokkal és bemutatókkal, ezeken kívül játékos vetélkedőkre és táncházba is invitálják az érdeklődőket. Májusban először rendezik meg a térségi Civil Expót, júniusban pedig a tár-ház tágas udvarán tartják a Heves megyei lovas fogathajtó bajnokság soron következő fordulóját. Ugyancsak júniusban éjszakai programra is várják a vendégeket tábortűzzel, diszkóval és bűvész bemutatóval. Júliusi újdonságként Nemzetközi Rendőrnapot tartanak, augusztusban pedig családi napot szerveznek játékos vetélkedőkkel, valamint gépek, és járművek bemutatójával. Szeptemberben lengyel, osztrák és erdélyi erdélyi vendégekkel közösen  köszöntik az önkéntes tűzoltókat. Októberben látványos szüreti mulatságra készülnek főzéssel. borkóstolóval és lovaskocsis felvonulással. Az éves programsorozatot decemberben adventi hétvégével zárják majd Betlehemmel és élő állatok bemutatójával.

A nyárra is készülnek már, miután idén júliusban először, kétszer tíz napos képzőművészeti tábort szerveznek  gyerekeknek. A napi alkotómunka mellett kirándulásra is elviszik őket Sarudra, hogy közelebbről megismerhessék a Tisza-tó életét  Emellett  madárlest is terveznek Szihalmon a fiataloknak. Augusztusban – szintén újdonságként – három hétre művészteleppé alakítják át a tár-házat, ahol hazai művészeket fogadnak majd. Az általuk készített alkotásokat pedig vándorkiállítás keretében elsőként mutatják majd be.

Egy hajdani szatócsbolt kellékei

Fotó: turizmus.com

A szihalmi Magyar Tár-Házban az idén tovább gyarapítják a népviseleti gyűjteményt és a kiállítóteret is gazdagítják. Egy  XX. század elejére emlékeztető állatorvosi rendelőt mutatnak be, az akkoriban használt eszközökkel, bútorokkal és műszerekkel.  A 2018-ra szánt újdonságaikkal a látogatószám növelését szeretnék elérni.