A pannonhalmi levendulaföldeket dúsítja a kávékapszulákból kivont zacc

Forrás: turizmus.com

 2021. október 20. 11:33

A Nestlé Nespresso kávézacc alapú termesztőközeget fejlesztett Magyarországon visszagyűjtött, használt kapszuláiból, melyet a pannonhalmi levendulaföldek talajminőségének javítására használnak fel.

A Nespresso az elmúlt években 59 országban összesen 58 millió svájci frankot fektetett a kávékapszulák újrahasznosításába, Magyarországon pedig már a vásárlók több mint 99 százaléka számára elérhető valamelyik kapszula-újrahasznosítási lehetőség – tudatta közleményében a cég.

2020 végére a Nespresso globális szinten elérte a 32 százalékos kávékapszula-újrahasznosítási arányt, ami 14 százalékkal magasabb a 2014-es eredményeknél A magyar vásárlók pedig még ennél is nagyobb arányban, összesen 43 százalékban gyűjtötték vissza használt kapszuláikat a tavalyi évben.Az újrahasznosítás további ösztönzésére különleges együttműködésre léptek a Pannonhalmi Főapátsággal. A Magyarországon begyűjtött kávékapszulák feldolgozása során nyert kávézacc egy részéből a vállalat egy speciálisan erre a célra kifejlesztett termesztőközeget gyártatott, melyet a főapátság levendulamezőin hasznosítanak a termőtalaj minőségének javítására.

A levendulamező földjét dúsítja a kapszulákból kivont kávézacc

Fotó: Nespresso

A kezdeményezés teljes mértékben lokális: a kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozás – vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása –, mind pedig a termőközeggyártás Magyarországon történik. A kezdeményezés célja, hogy rávilágítson a kávékapszulák újrahasznosíthatóságának sokoldalúságára, és ösztönözze a még nagyobb arányú lakossági visszagyűjtést – írták.

Ebben a videóban bemutatják, hogy zajlik az újrahasznosítás.

 

A használt kávékapszulák visszagyűjtését követően a másik fontos komponens is újrahasznosul: az alumínium különböző használati tárgyak – alkatrészek, konzerv és üdítős dobozok – formájában születik újjá, de készülhet belőle például kerékpár vagy akár golyóstoll is.

A közlemény szerint a Nespresso célja, hogy 2021 végére az összes Original és Vertuo kávékapszula újrahasznosított alumínium felhasználásával készüljön, továbbá minden csésze kávét karbonsemlegessé tegyen 2022-ben. A célok elérésében a fogyasztókra is számítanak: Magyarországon 2017-től a vásárlók futárszolgálat segítségével is visszaküldhetik, illetve átvételi pontokon is leadhatják az összegyűjtött alumínium kapszuláikat.