A papírvágás ősi művészete

Forrás: turizmus.com

 2022. november 22. 08:00

A papírvágás kulturális öröksége és varázsa elevenedik meg Kína Linyi városában.

A papírvágás művészete a  2. századra nyúlhat vissza Kínában. Ahogy a papír egyre megfizethetőbbé vált a kínai népművészet egyik legfontosabb fajtája lett.  Ezeket a vágott papír dekorációkat gyakran az ablakok külsejére ragasztják, így a belülről jövő fény átsüt rajta.

Ha Kínában járunk, feltétlenül keressük fel Linyi városában a Miao Miao Paper-cut Art Inheritance Center stúdiót a Luozsuang kerületben. Itt értjük meg igazán a papírvágás szellemi kulturális örökségét, és megérezzük a varázsát.

Aki erről gondoskodik az pedig nem más, mint Miao művésznő, a Miao  család papírvágási tradíciójának ötödik generációs örököse. Gyermekkora óta tanulta a mesterség csínját-bínját. Először nagymamájától, később Vang Bin úrtól, Santung tartomány kézműves mesterétől leste el a tudományt,  és  készségeit tovább fejlesztette.

Miao, az ötödik generációs papírvágó művész

Fotó: SilkRoad

"Remélem, hogy tartalmas életet tudok megfogni és ábrázolni ollóval a kezemben, és a művészetet át tudom örökíteni, így egyre többen szeretik meg a papírvágást és ezáltal a kínai nemzet kiváló tradicionális kultúráját." – mondja Miao.

Az évek során megnyitott egy stúdiót, ahol a minden korosztály körében népszerű papírvágás művészetét tanítja.

(X)