A Petőfi emlékévre fókuszál a Fiumei úti sírkert a Kulturális örökség napján

Forrás: MTI

 2022. szeptember 08. 10:27

Ferenczi György és a Rackajam Petőfi-albuma csendül fel a Fiumei úti sírkertben a Kulturális örökség napjai (KÖN) részeként szeptember 17-én, szombaton.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a korábbi évekhez hasonlóan tematikus sétákkal, kisbuszos túrákkal és a Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódó koncerttel csatlakozik az idei kulturális rendezvényhez.

A Kulturális örökség napjai részeként szeptember 17-én 14 órától tematikus sétákkal várja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete a Fiumei úti sírkertben. A sírkert általános történeti ismertetésén túl a Halhatatlan művészet – Szobrászok és szobrok című sétán megismerhetők a legjelentősebb alkotások és alkotóik élete, a Thália bűvöletében című sétán a színészek és színésznők életét ismerhetik meg a résztvevők, és a művészparcellák és a mauzóleumok is bejárhatók lesznek a séták keretében.

A Petőfi család síremléke a Fiumei úti sírkertben, itt csendül fel a koncert első zeneszáma

Fotó: facebook.com/fiumeiutisirkert

Az Ami bennem lélek című sétán legjelentősebb íróink, költőink síremlékeit keresik fel a jelentkezők. A szombati napon 14 órától 17 óráig óránként kisbuszos túra is indul, amelynek különlegessége, hogy túrával a sírkert teljes, mintegy 60 hektáros területe megismerhető.

A sétákon a részvétel ingyenes, jelentkezni a Fiumei úti sírkert honlapján, a Sírkerti séták menüpontban lehet.

A KÖN részeként szeptember 17-én 18 órától Ferenczi György és a Rackajam Petőfi-albuma is felcsendül. A Nemzeti Örökség Intézete több programmal is kapcsolódott a Petőfi-bicentenáriumhoz, ezek sorába illeszkedik ez a koncert is.

Az első zeneszám a Petőfi család síremlékénél hangzik majd el, a koncert ezután az árkádsoroknál folytatódik.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója az esemény kapcsán kiemelte, hogy a NÖRI fontosnak tartotta az idei tervezésnél, hogy előtérbe kerüljön a Petőfi-emlékév.

„Bár maga a költő nem a Fiumei úti sírkertben nyugszik, itt található a családja síremléke, amely idén a környezetével együtt megújult, így már méltó emlékhelye egyik legjelentősebb költőnknek” – tette hozzá a főigazgató, aki abban is bízik, hogy koncerttel a fiatalokat is megszólíthatják, amit kiemelt feladatunknak tekintenek.

Az ingyenes koncerten a részvétel regisztrációhoz kötött, a rendezvenyek@nori.gov.hu e-mail-címen szükséges jelezni.