A régi idők eleganciáját idézi a szegediek szeretett mozija

Forrás: turizmus.com

 2019. december 19. 11:44

Ennél szebb ajándékot nem is kaphatnának a szegediek karácsonyra! Új köntösben pompázik a jövőre 100 éves Belvárosi Mozi.

Tizenegy hónap után fogad ismét látogatókat a közel egymilliárd forint európai uniós és Szeged Megyei Jogú város támogatásából megújult filmszínház.

Nagy várakozás előzte meg a szerdai átadást: több száz meghívott vendég és érdeklődő volt jelen a megnyitón, ahol ajándék karácsonyi filmvetítésen vehettek részt. ­

A decemberi megnyitóval a fejlesztés első üteme zárult le; megvalósult az épület teljes körű felújítása, energetikai fejlesztése és akadálymentesítése, melyhez a város mintegy 167 milliós önerőt bocsátott rendelkezésre, valamint két pályázatból 762 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyertek el – olvasható az intézmény sajtóközleményében.A Belvárosi Mozi az ország egyik legszebb, műemléki védettség alatt álló mozija, amelynek 1920-as átadása óta most került sor először ilyen nagyszabású, az épület minden részletét érintő munkálatokra.Az elmúlt 11 hónapban az épület rekonstrukciója során megtörtént az épület energetikai modernizációja. A műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve hőszigetelést kaptak a külső falak és a tetőfödémek, valamint felújították a nyílászárókat.

A tetőre 150 négyzetméternyi napelem panel került. Az energetikai beruházásnak köszönhetően 45%-os gáz- és villamosenergia megtakarítást érhető el. Az energiatakarékosság jegyében megújult a szellőztetőrendszer és a világítás is – írták.

Elegáns királykékben pompázik a Zsigmond Vilmos terem

Fotó: Iványi Aurél

A legszembetűnőbb változás, hogy az átalakítások során tágas terek nyíltak meg a látogatóközönség számára. A falak és berendezések világos, visszafogott színvilága a régi idők eleganciáját idézi. Újdonság, hogy az ötszintes épület a pincétől a padlásig akadálymentesen, lifttel is megközelíthető.

Az ország legnagyobb moziterme, a Zsigmond Vilmos terem 21. századi hangrendszert, hangszigetelést és vetítővásznat kapott.

Az új filmvászon jelenleg a második legnagyobb mozivászon hazánkban. Nagyobb lett a színpad is, ami a koncerteknek és élő előadásoknak biztosít kedvezőbb feltételeket. A falakat új burkolat borítja, a nézők kényelmét vadonatúj, királykék székek szolgálják. A Balázs Béla terem és a Csőke József terem ezentúl belülről, közvetlenül is elérhető lesz a nézők számára.

A fejlesztés második ütemében tavaszra elkészülnek a turisztikai látványosságok és megnyílik a VR Mozi és Filmes Élménytár, valamint egy VR Game Room is helyet kap az épületben.

A december 18-i megnyitó egybeesett a Star Wars záró epizódjának a Skywalker Kora premier előtti vetítésével, ami a Star Wars-rajongóknak külön örömet jelentett.