A schengeni térségből érkező beoltottak szabadon beléphetnek Finnországba

Forrás: turizmus.com

 2021. július 12. 14:40

Július 12-től a 26 tagú schengeni övezethez tartozó uniós országokból származó, teljesen beoltott (két komponensű vakcina esetén mindkét dózissal beoltott) utazók nem létfontosságú utazás esetén is karantén, illetve Covid-19 teszt elvégzése nélkül látogathatnak Finnországba.

A VisitFinland.com szerint azoknak az utazóknak, akik a kétkomponensű oltások egyikéből egy adagot kaptak meg, továbbra is a Finnországba utazásukat megelőző 72-120 órán belül készült negatív tesztet kell bemutatniuk – írja a Travel + Leisure.

Finnország engedélyezi a szabadidős utazásokat azokból az országokból is, amelyeket alacsony kockázatúnak ítél – 100 000 főre vetítve 25 fertőzés alatti. Ezen a listán többek között Ausztrália, Hongkong, Izland, Izrael, Kína, Új-Zéland is szerepel.

A VisitFinland.com tájékoztatása szerint azok is beutazhatnak Finnországba, akik korábban megbetegedtek a koronavírusban, és az utazásuk előtt hat hónapon belül felépültek belőle, vagy akik 2005 után születtek, így még nem kaphatták meg a koronavírus elleni vakcinát.

helsinki_123rf

Július 12-től a schengeni országokból érkező, teljesen beoltott utazók Covid-19 teszt és karantén nélkül beutazhatnak Finnországba.

Fotó: 123rf.com

A változások miatt az utazóknak nem kell Covid-igazolást felmutatniuk a Finnair finnországi járataira való felszálláshoz. A légitársaság azonban közölte, hogy extra óvintézkedéseket tesz annak érdekében, hogy az utazók megfeleljenek az országba való belépés feltételeinek.

A finn tisztviselők az utazások megkönnyítésére létrehozták a Finentry alkalmazást, amely segít a felhasználóknak kideríteni, hogy jogosultak-e az országba való belépésre, valamint tájékoztatást ad az esetlegesen alkalmazandó vizsgálatokról vagy egyéb követelményekről is.

Finnország a Magyarországról érkező utasokat már június 21-től korlátozás nélkül beengedi az országba, azaz a magyaroknak azóta nincs szükség tesztre, koronavírus elleni oltási igazolásra és karanténra sem ha az északi országba utaznának.

Az Észtországból Finnországba közlekedő hajókon ugyanakkor továbbra is kérik a tesztet, az oltás igazolását vagy igazolást a korábbi koronavírus betegségről - hangsúlyozza a konzuli szolgálat oldala.

Finnország jelenleg minden oltástípust elfogad, ellentétben Svédországgal, ahol az orosz Szputnyikot, és Norvégiával, ahol a Szputnyikot és a kínai Sinopharmot sem fogadják el.