A spanyol hatóságok szerint vége a La Palma-i vulkánkitörésnek

Forrás: turizmus.com

 2021. december 27. 13:58

A spanyol hatóságok karácsonykor hivatalosan is befejezettnek nyilvánították a La Palma szigetén lévő Cumbre Vieja vulkán kitörését.

A szeptember 19. óta működő Cumbre Vieja december 13. estére teljesen lenyugodott, azóta nem tapasztaltak robbanásszerű kitöréseket, morajlást, és alig mértek rengést a mélyben – adta hírül a tagesschau.de.

A spanyol hatóságok képviselője, Julio Pérez szerint a kitörés 85 napig és 18 óráig tartott, de nem követelt emberéletet, és sérültek sem voltak. Azonban a több mint ezer Celsius-fokos láva és a hamu elől több mint hétezer lakost kellett evakuálni, és sokan mindenüket elveszítették.

A láva 1345 házat, valamint iskolákat, templomokat, egészségügyi központokat és mezőgazdasági öntözőberendezéseket semmisített meg, közel 1200 hektáros területet egy méter vastag lávaréteg fed. A kár értékét több mint 900 millió euróra becsülik.

A vulkán továbbra is kiszámíthatatlan a hatóságok szerint

Fotó: ©ggfoto/123rf.com

A helyi hatóságok egyik szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a vulkán továbbra is kiszámíthatatlan, és bármikor újra kitörhet. Ezen felül a még mindig feltörő gázok is veszélyesek. Az RTVE állami televízió figyelmeztetett, hogy mindenkinek, aki visszatér a vulkán közelében álló otthonába, hogy eltakarítsa a hamut vagy fontos tárgyakat biztonságba helyezzen, előtte legalább 15 percig szellőztetnie kell az épületet.

La Palmán mintegy 83 ezer ember él. A szigeten legutóbb 1971-ben tört ki a Teneguía, előtte pedig 1949-ben a San Juan nevű vulkán.