A sportturizmus lendítheti fel a balatoni forgalmat?

Forrás: turizmus.com

 2020. május 20. 11:27

A kávézók, éttermek teraszainak megnyitása után a golfpályák és a vitorlás kikötők forgalma is gyorsan növekszik a Balatonnál. Több szakember is állítja, hogy a vírushelyzet egyik „nyertese" az egészséges életmód térnyerése és a sportturizmus lehet.

Király Zsolt, Magyarország egyik legismertebb vitorlázója, a tavalyi év Kékszalag-győztese úgy látja, hogy a vírushelyzet normalizálódása közeledtével újabb lendületet kaphat a sportturizmus. Ennek egyik oka, hogy a kijárási korlátozások rávilágítottak arra, milyen fontos szerepe van egészségünk megőrzésében a sportnak. Ebben a pár hétben még olyanok is elkezdtek azon gondolkodni, hogy mozogniuk kellene, akik eddig teljesen inaktív életet éltek. Szerinte a versenyzők és a túravitorlások mellett, a céges csapatépítő tréningek is hamarosan megjelenhetnek a Balatonon. Mint mondta, egyre több cég áll sorba ilyen tréningre. A szervezők pedig csak arra várnak, hogy a korlátozásokat feloldják.

A Kékszalag-győztes Király Zsolt szerint a járvány után újabb lendületet kaphat a sportturizmus

Fotó: Raffica Sailing Team / Török B.

Hasonlóan vélekedik Hoffmann Henrik, többszörös magyar bajnok, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke is. Szerinte a belföldi turizmus teljesítménye akár meg is haladhatja az elmúlt évekét, "aki utazhat, az idehaza keres élményeket.  Mindez a sport mellett, a vendéglátásnak és a szállodaiparnak is jót tesz majd" – mondta a szakember.

A hajózás iránti kereslet növekedéséről számolt be Tóth Balázs, a balatonlellei BL Yachtclub vezetője is, a Balatoni Kör tagja. Szavai szerint a hajótulajdonosok a korlátozások alatt is szívesen jöttek a Balatonra, de a bérelhető hajók iránt most hirtelen megnőtt az érdeklődés. „Mivel ez egy kimondottan biztonságos időtöltés vírus szempontból, így mindenképpen növekedésre kell számítanunk a jövőben" – véli a szakember.

Hoffmann Henrik szerint aki most utazhat, az idehaza keres élményeket

Fotó: Raffica Sailing Team / Török B.

A vírushelyzet után az elsők között kezdődött meg újra az élet a magyar golfpályákon. Ez a fajta sport már csak azért is népszerű lehet majd a jövőben a szabadba vágyók között, mert egy 160 hektáros területen teljesen természetes, hogy tartani tudják egymástól a másfél méteres távolságot – fogalmazott Csándli Balázs, a Zala Spring Golf Resort igazgatója. Az ország egyetlen nemzetközi szintű golfpályáján található szállodában már a hétvégén is voltak vendégek. Az igazgató szerint a szabadban végezhető sporttevékenységek felértékelődnek idén nyáron, így biztosak lehetünk abban, hogy a vitorlázáshoz hasonló fellendülés várható a balatoni golfturizmus területén is.

Más szállodákban is nagy az érdeklődés. "Sokan telefonon vagy e-mailben érdeklődnek az iránt, hogy tudjuk-e mikortól lehet szabadon hajózni a Balatonon. Tudjuk-e a versenyek időpontját, mert ők erre az időpontra már most lefoglalnák a szállásukat" – erősítette meg Varga László, a füredi Hotel Aura igazgatója.

A sport iránti érdeklődés növekedését jelzi, hogy a vitorlás ruházatokat is értékesítő Dockyard Islands – Helly Hansen Balatonfüreden is üzletet nyitott. A cég képviselője, Fülöp Miklós elmondta, komoly vásárlási attitűd-váltásra számítanak a közeljövőben.

Éskovács Péter kommunikációs tanácsadó szerint a turisztikai és sporttal kapcsolatos szolgáltatóknak érdemes felkészülni arra, hogy a bezártság hetei után vélhetően többen fognak sportolni. Ő főként a családi programok újragondolásában lát lehetőséget, ezért is hozták létre korábban Füred Kapitányt, a balatoni mesehőst, „aki" kincsvadászatain, hajós kirándulásokon és sportrendezvényeken is arra buzdít minden gyereket és szülőt, aktívan, sok mozgással egybekötve fedezzék fel a Balaton rejtett kincseit. Miután tömegrendezvények idén nyáron nem igazán lesznek, a szervezőknek át kell gondolniuk, hogyan lehet 2-4 fős családi csoportoknak kincsvadászatokat szervezni. Erről jelenleg tárgyalnak a Balatoni Hajózási Zrt. -vel, a Balatoni Kör és a Balatoni Turisztikai Szövetség éttermeivel, szállodáival – tette hozzá Éskovács.