A svédek aggódnak a turizmusellenes tüntetések miatt

Forrás: turizmus.com

 2017. október 09. 08:05

Nem először tiltakoztak a világ egyik legnépszerűbb úti célja, Mallorca lakói a turizmusáradat miatt. A legutóbbi, több mint 3000 résztvevős demonstráción gyakoriak voltak a „Turisták, menjetek haza!” feliratú táblák.
Sok skandináv számára Gran Canaria és Mallorca szinte megszokott úti cél, már gyerekkoruk óta rendszeresen visszajárnak. Csakhogy a helyzet megváltozott. Ahogyan a www.alltomresor.se online magazinnak nyilatkozta az egyik svéd turista, a sziget mostanában nagyon zsúfolt lett. A kisgyermekes szülők arról panaszkodnak, hogy a strandok és a partszakasz szemetesek, szennyezettek. A helyi lakosok a turistákat vádolják emiatt, miközben szinte belőlük élnek.

Abban mindenki egyetért, hogy valamiféle korlátot kellene szabni a nyaralók beáramlásának. Ám ez nem áll érdekében a diszkont légitársaságoknak és az utazási irodáknak. A nagy zsúfoltság annak is betudható, hogy az arab országokba és Törökországba nem szívesen utaznak a skandinávok, csak nagyon nyomott árakon tudják nekik eladni az oda szóló utakat.

Az a furcsa helyzet is előállt a megmozduláson, hogy külföldiek is beálltak a tüntetők közé

Az a furcsa helyzet is előállt a megmozduláson, hogy külföldiek is beálltak a tüntetők közé, annak érdekében, hogy a helyzet valamelyest megváltozzon. Ez azoknak is érdeke, akik hónapokra bérelnek apartmanokat, sőt sokan fél évre is odaköltöznek.

Nem kevés külföldi dolgozik a szigeten, aki az idegenforgalomból él. Van, aki az itteni virágzó esküvőbizniszben érdekelt, más ingatlanüzletben utazik.

Ma Spanyolország Franciaország után a leglátogatottabb európai turisztikai desztináció, főleg ha a szigeteket is ide számítjuk. De mind az ott élők, mind a turisták szerint szinte alig lehet lépni az utcán, a rengeteg segway miatt még a séta is veszélyessé vált. A szemétszállítás problémás egyes helyeken, mások attól tartanak, hogy vízhiány fog fellépni.

Kapcsolódó cikkek

A turizmus megöli a várost?

2017. augusztus 03.