A szecesszió világnapját ünnepli szombaton Budapest

Forrás: MTI

 2021. június 09. 10:40

Belvárosi és épületfelfedező sétákkal, állatkerti és múzeumi programokkal várják az érdeklődőket a szecesszió világnapján, szombaton Budapest több pontján, a Ráth György-villában és a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Az Iparművészeti Múzeum szerdai közleménye szerint a szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük minden év júniusában.

 

A világnap ma már a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szecessziós szervezet hivatalos programjai közt is szerepel, évről évre egy központi téma mentén csatlakoznak a résztvevő intézmények programjaikkal. Idén a szecessziós állatábrázolás kerül a középpontba.

Az Iparművészeti Múzeum szervezésében megvalósuló programokon ingyenesen lehet részt venni, de regisztrálni kell. Az állatkerti programokra a belépéshez pedig száz szerencsés jelentkező ingyenes állatkerti jegyet nyerhet, amennyiben kitölti az Art Nouveau 2 program kérdőívét - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az állatkertben az Építészeti Múzeum muzeológusával szecessziós épületfelfedező sétán, az Iparművészeti Múzeum munkatársával körsétán vehetnek részt a látogatók, emellett kézműves családi workshop és ékszerkészítés is szerepel a programok között.

Az érdeklődők a szecesszió kedvelt díszítőmotívumai, az állatábrázolások nyomába eredhetnek a pesti belvárosban Hutvágner Zsófia művészettörténész vezetésével,  a Normafánál és a Margitszigeten Kocsis Zsuzsa környezeti nevelő-zoopedagógus tart szabadtéri zoopedagógiai foglalkozást.

A Ráth György-villa kiállításának állatalakos műtárgyaira fókuszálva vezetést tart Horváth Hilda művészettörténész, a kiállítás kurátora, valamint Pandur Ildikó művészettörténész, a kiállítás társkurátora. A századforduló művészetében megjelenő állatábrázolások szimbolikájáról Katona Júlia művészettörténész tart interaktív foglalkozást, Prékopa Ágnes művészettörténész a fantázialényeket mutatja be Nagy Sándor iparművészeti alkotásain.

Az Iparművészeti Múzeum közelgő szecessziós viseletkiállításának háttérmunkálataiba a Ráth György-villában tekinthet bele a közönség Csepregi Noémi művészettörténész, a kiállítás kurátora és Moór Anikó restaurátor segítségével, a villa kertjében pedig múzeumpedagógiai workshop várja a gyerekeket.

A programokról további információk és a jelentkezés feltételei a www.imm.hu/wand2021 oldalon olvashatók.