A Széchenyi Gyógyfürdő a britek kedvence

Forrás: turizmus.com

 2021. május 12. 11:26

Tavaly nyáron, a koronavírus második hulláma előtt kiemelkedő volt a Nagy-Britanniából hazánkba érkező vendégek száma. A 100 ezer brit vendég körében a legkedveltebb desztináció továbbra is a főváros volt, ahol átlagosan 3 napot töltöttek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján.

A koronavírus járvány terjedése előtt 2020 első hónapjaiban, illetve a korlátozások nyári feloldása alatt különösen sok brit töltött el hosszabb-rövidebb időt Budapesten.

Tavaly az Egyesült Királyság a 6. helyen állt a magyarországi küldőpiacok rangsorában, az adatok szerint a szigetországból érkező vendégforgalom elsősorban a fővárosban koncentrálódott, a vendégéjszakák 88% Budapesten realizálódott. Korosztályok szerint a látogatók 40%-a 18-34 év közötti, míg 30%-a a 35-44 éves korosztályból került ki.

A mobilcella adatokból kimutatható, hogy a főváros nyújtotta attrakciók közül az idősebbeket a klasszikus látnivalók – Parlament, Hősök tere, Budai vár −, míg a fiatalabbakat elsősorban a belváros népszerű szórakozóhelyei vonzották a Kazinczy utcában. Az adatokból az is kitűnik, hogy sokan keresték fel a termálfürdőket is- különösen népszerű volt a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda. A vendégek leginkább szállodákban és magánszálláshelyeken szálltak meg tavaly. Míg az idősebb korosztály inkább az előbbiben, addig a 25 év alatti Z-generáció az utóbbiban töltött el átlagosan 3 éjszakát.

A legnagyobb költési potenciált a 35-44 év közöttiek mutatták. Az ebbe a korcsoportba tartozók több mint 1,7 milliárd forintot hagytak a magyar szálláshelyeken tavaly. A 35 év felettiek egy napon átlagosan 20 ezer forintot költöttek szállásdíjra, a 18-34 év közöttiek 10 ezer forintot, míg 18 év alattiak 8,5 ezer forintot.