A szegedi papucs és a lipicailó-tenyésztés is nemzeti örökség

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 14. 14:33

Négy új elemmel gyarapodott a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke.

A maglódi pünkösdi templomdíszítés, a szegedi papucs készítésének és viselésének élő hagyománya és a magyarországi lipicailó-tenyésztés mellett a magyar vadászati hagyományok is bekerültek a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe - jelentette be Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a kulturális örökség napjai nyitórendezvényén pénteken az Országházban.

Szegedi papucs

Fotó: szegedipapucs.com

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 10 éve jött létre a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke, amely összegyűjti és nyilvántartja a hazánk területén fellelhető sokféle közösségi tudást, kulturális gyakorlatot és hagyományokat. Hozzátette, hogy tíz évvel ezelőtt éppen szeptember 14-én tartotta alakuló ülését a szellemi kulturális örökség nemzeti bizottsága, amellyel elindult egy intenzív és nemzetközi szinten is eredményes folyamat.

A kulturális örökség napjairól Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára elmondta: a rendezvénysorozaton szombaton és vasárnap 284 műemlék, közte több mint 70, máskor nem látogatható épület nyitja ki kapuit a nagyközönség előtt.