Év Múzeuma díjat nyert a szentendrei Skanzen és a kunszentmártoni múzeum

Forrás: turizmus.com

 2023. június 05. 13:59

A nagymúzeum kategóriában a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a kismúzeum kategóriában a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum nyerte el Az Év Múzeuma 2023 díjat.

Az Év Múzeuma elismerésre a tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetett saját elhatározásból, vagy jelölés alapján pályázni. Összesen 10 intézmény felelt meg a pályázók közül azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján jelölt lehetett a díjra.A „nagy múzeumok” kategóriájában Az Év Múzeuma 2023 elismerést a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyerte, az indoklás szerint sokrétű, stratégiai alapú – többek között az egész életen át tartó, élményalapú tanulás és ismeretátadás területén végzett – példamutató, úttörő jellegű fejlesztéseiért, az Erdély tájegység létrehozásáért és működtetéséért, a hazai múzeumügyet szolgáló, hosszú évek óta folytatott szakmai tudásmegosztásért.

Élményalapú ismeretátadás a Skanzenben

Fotó:  Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A „kis múzeumok” kategóriájában Az Év Múzeuma 2023 elismerést a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum vihette haza a múzeum stratégiai alapú, kiegyensúlyozott és nagyszabású fejlesztéséért és a település fejlődését és megtartó erejét támogató innovatív tevékenységéért.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a cigándi Bodrogközi Múzeumporta nyerte el, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a zalaegerszegi Göcseji Múzeum kapta, az ICOM Magyarország különdíját pedig a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum érdemelte ki.

Az Év Múzeuma 2023 díjakat június 4-én adták át a Ludwig Múzeumban

Fotó: magyarmuzeumok.hu

Az Év Múzeuma 2023 jelöltje oklevelet kapott a jászberényi Jász Múzeum, a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum és a Néprajzi Múzeum.

Az Év Múzeuma díjat a Pulszky Társaság alapította 1996-ban, az elismerésre az az intézmény számíthat, amely sikereit stratégiai alapú fejlesztéseknek köszönheti és a múzeumi tevékenység valamennyi területén – épületei komplex fejlesztésével, a gyűjteményezéstől a gyűjteményei feldolgozásán és közreadásán, tudományos munkáján túl a közönségkapcsolataival, ismeretátadási tevékenységével, a közösségekkel kialakított kapcsolatai erősítésével – kiegyensúlyozott fejlődést ért el, és egy vagy több területen a csúcsra jutott.