A szerelemkastély is megújul a Nemzeti Kastélyprogramban

Forrás: turizmus.com

 2019. július 01. 14:42

A nádasdladányi Nádasdy-kastélyban tervezett élményterekben a látogató úgy érezheti majd magát, mintha csak a főnemesi családnál járna vendégségben. A kastély átadása 2020 első negyedévében várható.

Az építési munkálatok 65%-os készültségi állapotnál tartanak – közölte Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa.

A 16. század angol és skót kastélyainak mintájára a 19. század végén, Tudor-stílusban épült historizáló kastély a GINOP keretében 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból újul meg, amelyet a magyar kormány további 212 millió forintos hazai támogatással egészített ki.

 

Kis kastélytörténelem

A kastély építtetői, gróf Nádasdy Ferenc és Zichy Ilona grófnő szerelmi házasságot kötöttek, amely a 19. században nem volt megszokott. Új kastélyuk kialakítását közösen tervezték meg a legapróbb részletekig, a feleség azonban a kastély befejezését már nem érhette meg, nagyon korán, huszonnégy évesen elhunyt.

A gróf, aki soha nem házasodott meg újra, a grófnő szobáit úgy rendezte be, ahogyan közösen megtervezték.

2020 első negyedévében várható a nádasdladányi kastély átadása

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Korabeli billiárd és levélírás a gróf dolgozószobájában

A kastély megújulása során számos terem „élménytérré" alakul át, a látogatók megtapasztalhatják, hogy milyen volt a 19. századi nyüzsgő szalonélet, a Nádasdyakról szóló folyóiratokat vehetnek kézbe, átélhetik a boldog békeidők hangulatát.

Lehetőség nyílik a korabeli billiárd kipróbálására, a gróf dolgozószobájában pedig leveleket írhatnak a vendégek a korabeli íróeszközök használatával. A korabeli bútorokkal berendezett enteriőrökben a látogató helyet foglalhat, a könyvtárban olvasgathat, a visszaépítésre kerülő télikertben kávézhat, mintha csak a főnemesi családnál járna vendégségben.

Az országban egyedülálló módon megőrzött Ősök csarnokában az eredeti festményeken és reprodukciókon megjelenő neves családtagok történetüket egy szinttel lentebb, az alagsori virtuális élménytérben „személyesen" mesélik el a látogatóknak.

A kastély fénykorának és hanyatlásának történetéből árnyjáték-animációval megvetített 3D-s makett ad ízelítőt.

A kiállításban fontos szerep jut a korabeli kastélyok üzemszerű működése bemutatásának is, hiszen az 1876-ban átadott nádasdladányi kastélyt a kor csúcstechnikájával szerelték fel, a vízvezeték- és csatornahálózat mellett gázvilágítás és légfűtés szolgálta a lakók kényelmét.

Virág Zsolt, a programok miniszteri biztosa

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

 

Ezt történt eddig a felújításban

A kastélyt érintő kivitelezési munkálatok során elkészültek a statikai megerősítések, az elektromos és gépészeti munkálatok, a kőműves javítások;a falak glettelése és a vakolás folyamatosan zajlik, valamint a különböző szakági restaurálások is jól haladnak – tájékoztatott a projekt beruházója, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A terazzo burkolat javítása és a táblás parketta lefektetése is befejeződött. Az impozáns télikert rekonstrukciós munkálatai is zajlanak, amelynek első lépéseként a tartószerkezet és a tetőszerkezet felállításra került. A télikert bádogos fedése és a díszműbádogos munkák elkészültek, az egyedi faszerkezetű nyílászárók gyártás alatt állnak.

 

Csónakázótó a megújuló parkban

Az angol tájképi stílusú park területén a sétányok kialakítása folyamatosan zajlik, a tó gabionos partmegtámasztása és a tóparti stég elkészült. Az ismét bejárhatóvá tett kastélypark mind rendezvények, mind családi programok számára alkalmas hely lesz, a megújult tavon csónakázni lehet, valamint vitorlásmodelleket is kipróbálhatnak itt a látogatók.

Újra bejárhatóvá válik, sőt igazi élménytérré alakul a kastély parkja

Fotó: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram

Az építési munkálatok 2019 őszén befejeződnek, a kastély átadása a kiállítások berendezése után 2020 első negyedévében várható.