A színházé lesz a főszerep Debrecenben a következő két hónapban

Forrás: turizmus.com

 2023. április 13. 13:40

Több mint 70 előadást láthatnak az érdeklődők a 10. Színházi Olimpia részeként Debrecenben, ugyanis a nagyszabású rendezvény égisze alatt szervezik meg a Bábművészeti Világtalálkozót, az Országos Színházi Találkozót és az AITA/IATA Nemzetközi Amatőr Színházi Fesztivált is májusban és júniusban.

Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere  elmondta: egy nagyon fontos nemzetközi eseménybe fűzi Debrecen színházi kultúráját a Színházi Olimpia, amelybe a régió is bekapcsolódhat. "A rendezvény nemcsak a város lakóinak hozza el a színházi előadások legjavát, hanem a környező települések lakóinak is" - tette hozzá.

Vidnyánszki Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a 10. Színházi Olimpia művészeti vezetője kiemelte, az olimpia a legnagyobb színházi esemény jelenleg a világon: 58 ország, 400 társulata 750 előadással érkezik Magyarországra. Hozzátette: az volt a cél, hogy ne csak Budapestre koncentrálódjon a rendezvény, ne csak a kőszínház ünnepe legyen, ezért mindenféle műfajban, a pajtaszínházaktól,  az amatőrszínházakon át a gyermekszínjátszókig bárki megjelenhet az ünnepen.

szinhazi_olimpia

A Színházi Olimpia maszkja az utóbbi hónapokban körbejárta a világ színházait

Fotó: Színházi Olimpia

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója jelezte: 25 előadást láthat a közönség május 11. és június 16. között Debrecenben. Az olimpia tematikájához kapcsolódva érkezik Lengyelországból a Wanda Siemaszkova Színház előadásában a Mester és Margarita, a Szatmárnémeti Északi Színház a Raszputyint mutatja be, a Csokonai Színház pedig a Finálé című előadásával jelenik meg a programban, amelyhez további 22 produkcióval csatlakozik az ország 22 színháza az Országos Színházi Találkozón.

Pályi János, a Bábművészeti Világtalálkozó művészeti vezetője ismertette, hogy mind a 12 vármegyei jogú város társulatát megkeresték és mindannyian csatlakoztak is az olimpiához. Országosan így 332 előadást láthatnak az érdeklődők 57 hazai és 53 külföldi társulattól, akik 4 kontinens 24 országából érkeznek.

Asbóth Anikó, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke, a debreceni Vojtina Bábszínház igazgatója hozzátette: a városban 34 előadás jelenik meg öt hétvégén keresztül május 8. és június 24. között.

Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón ismertette az AITA/IATA Nemzetközi Amatőr Színházi Fesztivál programjait. Kiemelte, hogy 12 előadás érkezik Debrecenbe többek között Japánból, Finnországból, Franciaországból vagy Marokkóból. Az előadásokat eredeti nyelven tekinthetik meg a színház kedvelők június 19 és 25 között.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a színházi előadások mellett workshopokat és szakmai előadásokat is szerveznek a résztvevők. A programokról a szinhaz.org oldalon lehet tájékozódni.