A színházi világnapon indul a Deszka fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2017. március 17. 15:11

A március 27-én kezdődő hagyományos debreceni Deszka fesztiválon – idén immár 11. alkalommal – 26 színdarabot mutatnak be, amelyeket mintegy 140 hazai és határon túli előadásból választott ki a Csokonai Színház művészeti műhelye.

Korábban történt

Mivel a válogatás ismét kiterjedt a teljes Kárpát-medencére, négy romániai, egy ukrajnai és egy szlovákiai kortárs magyar szerzőjű előadás is látható lesz a fesztiválon az anyaországból érkező tizenegy vidéki és kilenc fővárosi produkció mellett. Közülük egy román nyelven (Székely Csaba: Idegenek – Négy politikai gyerekdarab) egy pedig szlovákul (Esterházy Péter: Mercedes Benz).

Az utóbbi előadást Gemza Péter, a fesztivál igazgatója színháztörténeti eseménynek nevezte, hiszen Esterházy Péter legutolsó színpadi műve alapján készült, amelyet a tavaly elhunyt író kifejezetten a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház számára írt, és a darab Magyarországon először Debrecenben lesz látható (szlovák nyelven, magyar feliratozással mutatják be).

Színháztörténeti eseménynek ígérkezik Esterházy Péter: Mercedes Benz című darabja

 

Fotó: csokonaiszinhaz.hu

Az elmúlt évek során a szakmai beszélgetések váltak a Deszka fesztivál „lelkévé”, a kötetlen beszélgetéseken az előadások szerzőivel, dramaturgjaival és rendezőivel idén is találkozhatnak az érdeklődők.

A fesztivált március 27. és április 2. között rendezik meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, részletes program ITT található.

A több mint tízéves múlttal rendelkező fesztivál jó irányba tereli Debrecen város azon törekvését, hogy 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa (EKF) lehessen, s így a kortárs magyar drámák fesztiválja a leendő kulturális programok zászlóshajójává váljon.