A szlovák főváros zöld arca és a Pálffy-út: élmények a pozsonyi régióban

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. május 25. 15:54

Az aktív és modern Pozsony és a Pálffyak örökségét összekötő útvonal is bemutatkozott a Szlovák Turisztikai Képviselet minapi rendezvényén a budapesti Szlovák Intézetben.

A szlovák főváros idén is megemlékezik királyi múltjáról: a Pozsonyi Koronázási Napok rendezvényeire július 28–30. között várják a látogatókat. Julius Buday, a Pozsonyi Turisztikai Szervezet munkatársa megemlítette, hogy olyan időkben, amikor konfliktusok vannak körülöttünk, különösen fontos felidézni közös történelmünket és értékeinket. Az ünnepségre érkezők belekóstolhatnak a koronázási menetek hangulatába, és ingyenes magyar nyelvű városnéző sétákon is részt vehetnek. Július 29-én a Kossuth Rádió közvetítőkocsija élőben követi majd az eseményeket.

Idén nyáron nemcsak a koronázási ünnepségek idején érdemes ellátogatni Pozsonyba; a pezsgő és modern Duna-parti város számos új élménnyel és útvonallal várja a turistákat. A művészetbarátok felkereshetik a Dunára épített Danubianát, Európa egyik legfiatalabb magán művészeti múzeumát. A Pozsony központjától húsz kilométerre délre fekvő komplexum különleges harmóniát alkot a környező tájjal: az ókori római galériák formáját idéző építmény hatalmas üvegfalain át a Duna sajátos hátteret ad az alkotásoknak. A modern gyűjtemény alapját főleg képek, grafikák és szobrok alkotják, de a kollekció folyamatosan bővül és változik. A legfrissebb időszaki kiállítások június második hetétől szeptemberig láthatók.

 

A zöld és modern város

Pozsony területén több természetes tavat, nyilvános parkot és kertet találunk. Ilyen a Grassalkovich (elnöki) park, a Barokk (vár) park, a Medikus kert és a Botanikus kert vagy a pozsonyiak körében különösen népszerű Janko Král' park a Duna pozsonyligetfalui partján. Felfedezésre várnak a szinte a városközpontig nyúló erdők és szőlőültetvények is: történelmi erdészházzal és hagyományos pozsonyi kávézóval találkozunk a Hegyi parkban, a Pozsonyi erdőpark pedig a panorámás Kamzík tévétoronnyal és a forgó étteremmel várja a látogatókat.

Pozsony idén is számos új élménnyel várja a turistákat

Fotó: 123rf.com

 

A Dunával élénk kapcsolatban lévő városban a vízi sportokat is ki lehet próbálni – a dunacsúnyi Divoká voda területén vagy közvetlenül a Piesky tavon rafting, vízisí, vízi robogók, hydrospeed és surfing biztosítja az adrenalinlöketet.A szelídebb vízi élmények kedvelőinek hajókirándulásokat ajánlanak, például Dévény várához, a bősi vízerőműhöz, a Danubiana galériába vagy a Divoká voda rekreációs központba, de indulnak katamaránok Bécsbe is. A Kis-Duna érintetlen természeti kincseit pedig egész napos kenukirándulásokon érdemes felfedezni.

Pozsony kimondottan élvezetes hely a biciklis turistáknak is: a városi útvonalak közvetlenül csatlakoznak az Eurovelo 6 és 13 kerékpárutakhoz, az egész család számára elérhető kerékpár-kölcsönzési lehetőséggel. Azoknak pedig, akik nem riadnak vissza az erdei utaktól, a Kis-Kárpátokba vezető biciklitúrákat javasolják.

A történelmi Pozsonyt valószínűleg sok magyar ismeri, de időközben kinőtt a földből egy egészen modern városrész is – mondta Julius Buday. A tágas zöld terekkel, galériákkal, kávézókkal, éttermekkel és felhőkarcolókkal vegyes indusztriális Pozsonyt a második világháborúban lebombázott Apollo kőolajfinomító helyén kezdték kiépíteni, a korszerű, organikus városi építészet kedvelőinek érdemes a szlovák fővárosnak ezt az arcát is megismerni.

Végül a turisztikai szakember felhívta a figyelmet a 72hourcity.com weboldalra, amelynek segítségével bárki megtervezheti háromnapos pozsonyi tartózkodását.

 

Utazás egy nemesi család nyomában

„Támogatóink segítségével tizenöt éve igyekszünk a Pálffyak útját felújítani, így mára a régió egyik izgalmas terméke lett a Pálffy család hagyatéka" – mondta a terület egykori földbirtokosainak örökségét bemutató útvonalról František Stano, a Pozsonyi Régió Turisztikai Szervezetének munkatársa.

Pozsonyból könnyen elérhető úti cél a Szentgyörgyön található Pálffy-kúria, az egykori vízivár, a bazini Pálffy-kastély (jelenlegi tulajdonosáról Simák kastély), a monumentális Vöröskő vára, az egykori Pálffy uradalmi központ vagy a malackai Pálffy-kastély. A kulturális turizmust, a kastély- és várlátogatásokat bortúrákkal is lehet kombinálni, hiszen a Kis-Kárpátok borvidéken járunk, amelynek történelme évszázadok óta összeforrott a borkészítéssel.

A pozsonyiak körében is nagyon népszerű kirándulóhely a régi bortermelő város, Modor; aki erre az erdős-ligetes üdülőhelyre érkezik, úgy érezheti, száz évet visszarepült az időben. A Modori Szőlő- és Bortermelők Egyesülete minden év szeptemberében megrendezi a Kis-kárpáti Szüretet, novemberben pedig a Nyitott Pincék Napját.

František Stano a régió egyik új termékeként megemlítette a szlovák főváros területén elérhető bortúrákat is. A látogatók például kivillamosozhatnak a Pozsony központjától tíz kilométerre fekvő, történelmi hírű kékfrankosáról nevezetes Récsére, ahol a szőlőskertekben bolyongva, a pincékben üldögélve három-négy órát is eltölthetnek.