A Szepesség, a Szlovák Paradicsom és Igló várja a magyarokat

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 25. 20:01

A szlovák turizmus a legmagasabb szinten képviseltette magát a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet keddi rendezvényén, amelyen a Szepesség, a Szlovák Paradicsom és Igló történelmi kincseit és természeti szépségeit mutatták be.

Radúz Dula, a szlovák Közlekedési és Építésügyi Minisztérium turisztikai részlegének tavasszal kinevezett vezérigazgatója ebben a pozíciójában első ízben látogatott Budapestre és nyitotta meg a budapesti Szlovák Intézetben tartott rendezvényt. Rövid köszöntőjében hangsúlyozta, Szlovákia biztonságos, Európában a legkevésbé fertőzött országok egyike, a magyarokat arra buzdította, bátran tervezzenek utazást a szomszédos országba.

Radúz Dula és Soňa Jelínková a Szlovák Intézetben tartott prezentáción (középen a tolmács)

Fotó: turizmus.com

Róbert Maxiám, Szlovákia budapesti nagykövetének helyettese arról beszélt, júliusban és augusztusban a két ország több magas szintű diplomáciai tárgyalást is folytatott. Szavai szerint a pandémia megerősítette az együttműködést Magyarország és Szlovákia között, és reményét fejezte ki, hogy ez a kapcsolat a turizmus területén tovább fokozódik, lévén, hogy mindkét országban hasonló a járványügyi helyzet.

A rendezvényen kiderült, nemcsak Magyarország kormánya készül szigorítani az utazásokat szeptember 1-jétől, de Szlovákiában is változások várhatók e naptól. Erdei Bálint, a MUISZ alelnöke mindazonáltal úgy vélte, ebben a rendkívüli helyzetben jelentősen felértékelődnek a környező országokkal a turisztikai kapcsolatok, mindkét irányban. Kitért arra is, Soňa Jelínková, a budapesti képviselet vezetője tanította meg a hazai utazási piacot arra, hogy Szlovákiába minden évszakban érdemes útra kelni.

Ezúttal a Szepesség, a Szlovák Paradicsom és Igló képviselői mutatták meg, mi mindennel várják a magyarokat, akik ebben a térségben a csehek után a második legnagyobb számú külföldi vendégforgalmat generálják.

A Szepesség középkori váraival, gótikus kincseivel, természeti látnivalóival olyan kombinációt alkot, amely egyedülálló Szlovákia kínálatában. Köztük számos az UNESCO világörökségi listáján is szerepel – hallhattuk.

 

Igló legjei

Igló, a Szlovák Paradicsom kapuja, és ideális kiindulópont a Szepesség bejárására. A középkori várost történelmi jelentősége is turisztikai központtá teszi. 2016-ban nyilvános szavazáson a legszebb szlovák város címet nyerte el. Itt található Európa leghosszabb lencse alakú tere és Szlovákia legmagasabb templomtornya (Szűz Mária mennybemenetele-templom) kilátóval. A kulturális látnivalók iránt érdeklődők nézzék meg a Szepességi Múzeumot a város egyik legértékesebb épületében (korábban tartományi székház), vagy a szecessziós stílusú Vigadót.

Iglóban van Európa leghosszabb lencse alakú tere

Fotó: visit.spisskanovaves.eu

A családokat többek között állatkert várja Monkeyland kötélpályával. Az aktív kikapcsolódást keresők karnyújtásnyira az év minden szakában találnak mozgáslehetőséget.

Aki szívesebben indulna egy kisebb településről természetjárásra, az válassza a Hernád völgyében fekvő Káposztafalvát.

 

Szlovák Paradicsom: a nagy kaland

A Budapesttől mindössze 260 km-re fekvő Szlovák Paradicsom Nemzeti Park a Magas-Tátra után a második leglátogatottabb desztinációja Szlovákiának. Gyönyörű karsztfennsíkok, mély kanyonok, szakadékok, vízesések, hatalmas barlangvilág, gazdag növény- és állatvilág jellemzik. Az ide látogatók több mint 300 km kijelölt turistaútvonalat találnak, amelyek járhatatlan szakaszain pallók, létrák, láncok segítik az átjutást. Ezenkívül 13 tanösvény, 25 vízesés és az UNESCO világörökségi listáján is szerepelő Dobsinai-jégbarlang kínál emlékezetes élményeket.

A nemzeti park és a környező Szepesség szépségei több mint 400 km hosszan kiépített kerékpáros útvonalakon bringával is felfedezhetők. Vadvízi evezésre csalogat Szlovákia egyik leghosszabb, 12 km-es szurdokvölgyében a Hernád folyó (Hernád-áttörés), míg az újra látogatható Kysel-szurdokban vasalt út (Ferrata) pörgeti fel az adrenalint; mindkét helyen október végéig tart a szezon. A legvonzóbb helyszínek közé tartozik a Száraz Fehér-völgy (Suchá belá) és a Szepestamásfalvi kilátó sziklaterasza is.

A Szlovák Paradicsom járhatatlan szakaszain pallók, létrák, láncok segítik az átjutást

Fotó:  slovakia.travel

A térségben számos egyéb aktivitás is elérhető: lehet sziklát mászni, ejtőernyőzni, sétarepülni, vízi sportokat űzni, vannak kijelölt pályák a nordic walkingozóknak és a lovas turistáknak, télen a síelés és a sífutás mellett izgalmas kihívást jelent a befagyott vízesések jégfalait megmászni.

A regionális  idegenforgalmi szervezet speciális csomagokat állított össze a családok, a szerelmespárok és az adrenalinkedvelők számára. A Szlovák Paradicsomban a közlekedést a nyári szezonban turistabusz is segíti. Aki legalább két éjszakát eltölt a régió egyik partner szálláshelyén, az ingyenes turisztikai kártyát kap, amivel számos szolgáltatónál kedvezményben részesül.  További információk Iglóról és térségéről itt érhetők el magyarul.

 

Szlovák világörökségek

Soňa Jelínková képviselet-vezető Szlovákia világörökségi helyszíneit mutatta be, számos legendával fűszerezve. Ezek között található az egykor „ezüstvárosként” emlegetett Selmecbánya, a hajdani Magyar Királyság harmadik legnagyobb városa. Farkasd (Vlkolínec) páratlan népi építészeti emlékeket rejt, több mint 40 boronafalú faházat lehet itt megnézni. Lőcse, Késmárk és Bártfa egykori királyi városok egyaránt kivételes műemlékeket őriznek, mindhárom a Gótikus út része. A lőcsei Szent Jakab-templom gótikus faoltára 18,6 méteres magasságával a világ legmagasabb oltára.

A Dobsinai-jégbarlang is a világörökség része

Fotó: visit.spisskanovaves.eu

A négyhektáros területen fekvő szepesi vár Közép-Európa egyik legnagyobb várkomplexuma. A közeli Szepesváralját a szlovákiai Vatikánként is emlegetik. Messze földön híresek a szlovák fatemplomok, amelyek egyetlen fém alkatrész nélkül készültek, ezek közül a nyolc legértékesebb szintén felkerült a világörökségi listára. De számos barlang, vagy a Kárpáti bükk őserdők is szerepelnek rajta. További infó a szlovák világörökségi helyszínekről itt érhető el.