A szlovének nálunk, mi Ljubljanában állítunk ki

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 03. 19:28

Augusztus 6-tól a 20. századi szlovén festészetet bemutató tárlat, augusztus 11-től pedig további három kiállítás látható a Műcsarnokban – mind a Szlovén kapcsolat keretében.

Az első kiállítás a Mesterek és mestereik ‒ Hagyomány és folytonosság a szlovén festészetben címmel nyílik, amely a szlovén festészetbe enged betekintést az 1920-as évektől napjainkig.

A kiállítás létrejöttét a ljubljanai festőművészek kezdeményezték, akik a manuális képalkotás szellemi erejében bízva a festészeti hagyomány folytonosságát hangsúlyozzák, ennek jegyében rendezték kiállításaikat az elmúlt években Ljubljanában (Ljubljanai vár), Zágrábban (Mimara Múzeum), Bécsben (Künstlerhaus), Velencében (Accademia di Belle Arti di Venezia) és másutt is.

A kiállítás egy csereprogram keretében jött létre, melynek másik eseménye, a Magyar Művészeti Akadémia 32 képzőművészét bemutató tárlat július 1-én nyílt meg a ljubljanai várban.

Az augusztus 11-től, ugyancsak a Műcsarnokban, a Szlovén kapcsolat keretében látható további tárlatok: az első Aquila János, a középkori freskófestészet Őrség‒ Muraköz‒Stájerország háromszögében alkotó kiemelkedő alakjának állít emléket; Jože Plečnik (1872–1957) ‒ a karszti ember című kiállítás a legjelentősebb 20. századi szlovén építész munkásságát ismerteti, míg a harmadik tárlat Zala György (1858–1937) ‒ a közterek klasszikusa címmel különös hangsúlyt fektet Zala életművének bemutatása mellett a művész Hősök terének arculatát meghatározó alkotótevékenységére.

Mind a négy kiállítás szeptember 27-ig látható.