A szőregi rózsatő is hungarikum lehet

Forrás: MTI

 2018. július 06. 12:38

Kezdeményezték a szőregi rózsatő hungarikummá nyilvánítását. A bejelentés azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amelyet a Szőregi Rózsaszemzés Napja alkalmából tartottak.

A dísznövénykertészetnek több száz éves hagyományai vannak Magyarországon, Szeged-Szőreg és térsége a termelés központja, ahol ötven üzemben, mintegy 170 hektáron nevelnek rózsatövet.

Magyarország egyetlen rózsatőtermesztő tájkörzetében, Szőreg környékén évente mintegy 4,5-5 millió rózsatő nevelkedik

Fotó: szoreg.hu

Meszlényi Ferenc, a Szőregi Virág-Dísznövény Áfész elnöke a tájékoztatón kifejtette, a Magyarországon évente előállított 4,5-5 millió rózsatő 90-92 százalékát Szőregen és környékén nevelik föl, a mennyiség 80-85 százalékát a szövetkezet értékesíti. Az 1967-ben létrehozott szövetkezetnek jelenleg több mint kétszáz tagja van, de komoly problémát jelent az elöregedés, a tagság csupán fele aktív már – mondta a szakember. Az Áfész nyitott a Vajdaság felé, ahol három-négy nagyobb termelővel működnek együtt, az általuk nevelt rózsatöveket is a szövetkezet értékesíti. Az idényjellegű munkák egy részét pedig erdélyi magyar munkavállalók végzik el.

A szövetkezet 23 országba exportál, a legnagyobb piac Németország. Árbevételük tavaly 520 millió forint volt – ismertette Meszlényi Ferenc, aki komoly lehetőségeket lát a kivitel bővítésében, mivel az elmúlt években jelentős nyugat-európai termelők fejezték be tevékenységüket.

A szakember hangsúlyozta, a szőregi rózsatőnek kiváló a híre külföldön, a hungarikummá nyilvánítás az ártárgyalások során komoly előnyt jelentene.