A szürrealisták megszállják a Galériát!

Forrás: turizmus.com

 2019. június 26. 10:36

A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatnak a látogatók június 28-tól a Magyar Nemzeti Galéria új időszaki kiállításán.

A csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultató tárlat (címe: A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig – Válság és újjászületés 1929-ben) a mozgalom történetének eseményekkel teli időszakát, az 1929-es évet helyezi középpontba.

Az október közepéig látható kiállításon többek között Salvador Dalí, Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti műveinek segítségével ismerhetik meg a látogatók az izgalmas korszakot.

A kiállítás a mozgalom történetének egy rendkívül izgalmas szeletére fókuszál: az 1929-es év eseménydús, személyes és művészi ellentétekben gazdag időszakán keresztül mutatja be a szürrealizmus fő tendenciáit, a csoport vezéralakjait, kiemelkedő alkotóit.

1929 történései közül érdemes kiemelni a katalán Salvador Dalí feltűnését a párizsi művészeti színtéren, aki rövidesen kulcsszerepet vállalt a csoport életében.

Ekkor mutatják be a Louis Buñuellel együtt készített Un chien andalou (Andalúziai kutya) című filmjét, a szürrealista mozgóképművészet első remekművét, amely megmutatja, hogy a mozgalom által hirdetett rendhagyó látásmód, új alkotói felfogás a lehető legváltozatosabb technikai megoldásokkal alkalmazható.

A szürrealista fotóművészetet Man Ray, André Kertész és Brassai alkotásai képviselik, emellett olyan kevésbé ismert, de igen jelentős alkotókkal is megismerkedhet a közönség, mint Jacques-André Boiffard, Eli Lotard vagy Jean Painlevé.

Dalí egyik remekművének részlete, már a mű címe is szürrealista: Álom, melyet a gránátalma körül repkedő méh váltott ki egy pillanattal az ébredés előtt

Fotó: Wikipedia

A kiállítás hét nagyobb szekcióban tekinti át a szürrealizmust, illetve a mozgalom előzményeit. Az első kiállítási egység az 1929-es esztendőre és a párizsi helyszínre fókuszál, a második szekció a szürrealizmus előzményeit mutatja be, a harmadik kiállítási egység középpontjában két művész áll: Max Ernst és Joan Miró, míg a negyedik szekció elsősorban Salvador Dalíról szól. Talán ő az egész szürrealizmus legismertebb mestere, aki 1929 tavaszán tűnt fel Párizsban, novemberben már önálló kiállításon mutatta be képeit.

Az ötödik szekció annak a művészcsoportnak a munkásságát mutatja be, amelynek ténykedése 1929-ben komoly válsághoz vezetett a szürrealista körökben. A hatodik szekcióban a belga René Magritte művei állnak a középpontban.

René Magritte: A kettős titok

Fotó: Wikipedia

A kiállítás hetedik szekciója annak a Georges Bataille köré szerveződő Documents című folyóiratnak a művészeit mutatja be, akik egyrészt szemben álltak André Breton erősen kommunista elköteleződésű köreivel, másrészt pedig alkotásaikban nem annyira a tudat alatti, mint inkább a mindennapi valóság élményeit dolgozták föl.

A kiállításon látható művek és dokumentumok zöme a párizsi Pompidou Központ gyűjteményéből érkezett, de láthatók művek a madridi Museo Thyssen-Bornemiszából, a Magyar Fotográfiai Múzeumból és magángyűjteményekből is.