A Tánc világnapján kezdődik az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2022. március 19. 12:01

A Budapesti Tavaszi Fesztivál, a város sokszínűségének ünnepe idén a találkozás élményét adja: egymással, a felfedezésre váró helyszínekkel és izgalmas témákkal. A kerületeken, közösségeken és műfajokon áthúzódó programkavalkád összeköti a várost és a benne élőket.

Április 29. és május 15. között táncol, zenél, játszik és ünnepel a város, és ebbe a színes kavalkádba bárki bekapcsolódhat – hiszen mind kortársak vagyunk.

Megannyi műfajban és aktuális témában kínál változatos találkozási lehetőséget a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Olyan aktualitásokról gondolkodnak alkotók a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet nyelvén, mint az anyaság, az európaiság, vagy a fenntarthatóság.

A tavaszi megújulás jegyében együtt töltődhetünk fel és tölthetjük meg a tereket kultúrával, művészettel, élménnyel és élettel az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál alatt.

 

Együtt a város! – a kerületek találkozása

A fesztivált szervező Budapest Brand nZrt., a főváros hivatalos turisztikai, kulturális és marketing szervezete számára kiemelt fontosságú a kerületekkel való együttműködés. A városi élményt akkor lehet igazán kiteljesíteni, ha belakják a programok azokat a helyszíneket is, ahova korábban nem jutott el a fesztivál. Most tavasszal a belváros mellett a kevésbé szem előtt lévő városrészek felé is nyit a fesztivál, ahol rendkívül izgalmas programok várnak minden érdeklődőt. A XV. kerület köztereit és a Budapesti Közművek ottani telephelyét éppúgy felfedezhetik, mint a Római-part történeteit és az egykori Goldberger gyárat Óbudán, vagy a XXII. kerületben található Art Quarter Budapest privát alkotóházat, és a budafoki pincéket, udvarokat, rehabilitált Dunapart-szakaszt, amiket talán nem ismernek eléggé, akik nem azon a környéken laknak.

 

Felfedező úton a programok között

A hagyományos műfaji ajánlók mellett a Budapesti Tavaszi Fesztivál programja idén tematikus koncepciók szerint is böngészhető és élvezhető a fesztivál honlapján. Hat élményutat ajánlanak a szervezők az érdeklődők számára.

Az #alternézet azokra a szubkulturális körökre hívja fel a figyelmet, melyek városunk rejtett kincsei, titkos erőforrásai. Ezek az alulról jövő szerveződések új megvilágításba helyezik valóságunkat és erősen rákérdeznek jelenségeire.

A #családikör jelzésű programokon az egész család talál magának elfoglaltságot: jöjjenek gyerekek, unokák, szülők és nagyszülők, bármilyen összetételben!

Budapest az európai kulturális vérkeringés része: párbeszédben áll a nemzetközi alkotásokkal és megfogalmazza saját kézzelfogható, időtálló értékajánlatait. Ezeket gyűjtötte egybe az #európaihatás élményút.

A művészet az utcán hever. Vedd észre, hallgass bele, engedd, hogy új nézőpontokból fedje fel magát az ismerősnek vélt köztér! Ezt kínálják a #köztérélmény programjai.

A #nőihangok eseményein a gyakran elnyomott nézőpontok vagy elfojtott vélemények változatos formákban és bátran törnek elő, mert minden költőnő költő és idén az anyák napja is a munka ünnepére esik.

Minden környezetbarátnak kötelező program a #zöldeszmék sorozat. Milyen bolygót kaptunk örökül és mit tehetünk a megóvásáért? Ez talán ma a legfontosabb közös ügyünk, amit éppen ezért a legkülönbözőbb műfajokban járunk körül.

A Trafó újcirkusz produkciója, a Screws

Fotó: Bart Grietens

 

És amit nem szabad kihagyni!

A fesztiválon Budapestre érkezik az utóbbi évek egyik legnagyobb európai színházi szenzációja. Avignon és Amszterdam után a Vígszínházban látható május 4-én és 5-én Mundruczó Kornél rendezésében Wéber Kata Pieces of a Woman című drámája a lengyel TR Warszava előadásában. A női sorsokat, az örökérvényű bűn és bűnhődés témakörét a #metoo korában vizsgáló történet eredeti színpadi feldolgozását a legrangosabb lengyel díjakkal ismerték el. Így azoknak is különleges élményt jelenthet, akik találkoztak a filmes változattal a mozikban, vagy a Netflixen.

Amerikából jöttem! Április 30-án a Budapesti Fesztiválzenekar nyitóhangversenyével indul a programsorozat, „Still, Adams, Ives” címmel. A koncert az „afroamerikai szerzők doyenje”, a szimfonikus dzsessz egyik legnagyobbja, William Grant Still művével kezdődik, majd a Steve Reich utáni éra egyik legkiemelkedőbb komponistája, John Adams hegedűversenyével folytatódik. Utóbbihoz aligha találhatnánk autentikusabb előadókat, mint a szerzővel személyesen is dolgozó Leila Josefowicz és David Robertson.

Pieces Of a Woman a lengyel TR Warszava előadásában

Fotó: Natalia Kabanow

Az idei tavaszi Fesztivál a Tánc világnapján kezdődik, az egész hétvégét ennek a műfajnak szentelnek. Április 29-én a város számos pontján tűnnek fel flashmobszerűen táncosok a Kolosy tértől a Teleki térig, a Fény utcai piactól Újpalotáig, este pedig a Duda Éva Társulat Golden Section / I Shall Be Free című dupla bemutatója avatja fel az egykori margitszigeti Ásványvízpalackozóban nyíló Kristály Színteret. Szombaton, a Madách téren mutatkoznak be a legkülönfélébb műfajokban aktív tánciskolák közösségei. Lesz itt többek között néptánc, tangó, swing és salsa – a Tavaszi TáncTéren bárki beszállhat a közös táncba, amit esti örömzene zár.

A fesztivál programjai között vannak ingyenesen látogatható, előzetes regisztrációhoz kötött események, illetve előre megvásárolt belépőjeggyel látogathatók.

Bővebb információk a fesztivál honlapján: www.btf.hu.