A tavaszt remélték Novajon, ahol a menyasszony is férfi volt

Forrás: turizmus.com

 2018. február 11. 17:33

Űzték a telet és a tavasz érkezését várták február 10-én a Novajon tartott Remélésen. A falu legkiemelkedőbb turisztikai látványossága nagy múltra tekint vissza és 2016 óta az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére is felkerült.
A kis Heves megyei település apraja-nagyja ezúttal a farsang végéhez köthető hagyományok napját ünnepelte. A fiúk és a lányok bekormozták egymás arcát, miközben kolompoltak, kerepeltek, ezzel is - jelképesen - a telet búcsúztatták. Volt aki drótos tótnak, köszörűsnek, juhásznak, csikósnak, kéményseprőnek, borbélynak, vagy tollas kereskedőnek öltözött, de többen a híres novaji népviseletet öltötték magukra.

Amikor megérkezett az ifjú pár, csörömpölés és zeneszó közepette elkezdődött a lagzis felvonulás, de a menyasszony - a hagyományoknak megfelelően - ezúttal is férfi  volt, aki  hófehér női ruhába bújt. A maskarások köszöntője után indult el a jelmezesek látványos menete, akiket a falun átfolyó Novaj-patak partján dr. Darvainé dr. Kádár Katalin polgármester üdvözölt. A falu vezetője azt emelte ki, hogy a helyi fiatalok ma is jól ápolják a Remélést, ezt a fontos helyi örökséget, amely egyedülálló népszokás Észak-Magyarországon. Bejelentette, hogy nemrég megalakult a Novaji Remélők Egyesülete, melynek tagjai a fő szervezői ennek az eseménynek.

Ezután a vidám, színpompás menet - a vendégek kíséretében - haladt végig a novaji utcákon, miközben a még nem házas legények bementek a házakba, ahol a fiatal lányok és asszonyok arcát bekormozták. Cserébe jutalmul tojást, szalonnát kaptak, melyeket összegyűjtöttek, este megsütöttek és megettek. A koromnak egyébként tisztító hatást tulajdonítanak a novajiak: úgy tartják, hogy ezzel megszabadítják őket a gonosztól, a rossztól, az átoktól és a betegségektől.

A maskarások kora délután értek vissza a falu központjába, eközben a helybeliek honismereti sétát rendeztek az érdeklődő turistáknak, hogy megismerhessék Novaj nevezetességeit. A látogatók bekormozott tenyerének lenyomatát az iskola udvarán egy hatalmas hófehér lepedőn gyűjtötték össze. A tavaszváró nap zárásaként este a művelődési házban, zenés, táncos parádét tartottak, ahol többen jelmezekben mulattak.