A Tourinform Ráckeve bemutatja a Csepel-sziget és a Kis-Duna mente térség kincseit

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2024. május 14. 07:00

Szigetszentmiklós és Ráckeve tökéletes kiindulópontot jelent a térségbe látogatók részére, hogy megismerkedjenek a környékkel, akár rögtön egy kirándulóhajó fedélzetéről megtéve ezt!

A 2021-ben huszadik születésnapját ünneplő Tourinform Ráckeve méltán kapott akkor „kiválóan teljesítő Tourinform iroda” elismerést, amelyet a kollégák példaértékű, elkötelezett, magas szakmai színvonalú munkájának köszönhetően 2022-ben és 2023-ban sorozatban megismételt, így az országban működő közel 100 iroda között a Magyar Turisztikai Ügynökség minőségbiztosítási rendszerében újra 90 százalék felett tudott teljesíteni. Az önkormányzati fenntartású, de szervezetileg az Ács Károly Művelődési Központhoz tartozó iroda 2021-ben teljes belső megújuláson esett át, így most egy 30 négyzetméteres modern, a Tourinform arculatnak megfelelő belső térben várja a betérő vendégeket.

Ráckeve számos kikapcsolódási lehetőséget kínál

Fotó: Jakab Gergely

A Csepel-sziget és a Kis-Duna mente térség két központja Szigetszentmiklós és Ráckeve. Előbbi ipartörténeti emlékeire, utóbbi pedig a Kultúra Magyar Városa 2010 címre lehet leginkább büszke a gazdag kulturális programok és épített örökségek mellett. Mindkét helyszín tökéletes kiindulópontot jelent a térségbe látogatók részére, hogy megismerkedjenek a környékkel, akár rögtön egy kirándulóhajó fedélzetéről megtéve ezt!

A Budapesttől délre található Csepel-sziget sokszínű nemzetiségi hagyományokkal és kultúrával rendelkezik. Települései – az ország közepén – gyöngyszemként helyezkednek el a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág mentén, kulturális, gasztronómiai és szabadidős tevékenységek számtalan variációjával várva az ide érkezőket.

A Savoyai-kastély, az Istenanya elszenderedése szerb ortodox templom, a Hajómalom és természetesen a Duna az első „hívószavak”, amelyek először eszünkbe jutnak Ráckevére gondolva, de ne feledkezzünk meg az ezer más kikapcsolódást kínáló lehetőségről sem: az 1901-ben épített szecessziós stílusú régi városháza épületének tornyában emelkedik a Tűztorony-kilátó, a Duna-parti sétányon látogatható szerdánként és szombatonként az országszerte egyedülálló Csónakos piac.

A Tourinform irodától induló János vitéz meseút mintegy 3,5-4 kilométeren várja a családokat, kirándulókat a gyönyörű Duna-parti Ráckeve legszebb helyszínein. Az egyedülálló tanösvény 12 állomása összeköti a város legfontosabb látnivalóit, múzeumokat, egyéb attrakciókat. Ha a János vitéz meseutat szerda vagy szombati napra ütemezzük, ezen napokon helyi és környékbeli termelőkkel, árusokkal telik meg a Szegedi Kis István sétány, és nyüzsgő piaccá alakul a Duna-part. Az itt található Hajómalomba gyermekkel is érdemes betérni, hiszen végigkövethető, hogyan lesz a búzaszemekből őrlemény. A malom háromféle lisztet őröl, amelyből a látogatók vásárolhatnak is a molnártól.

Hétvégenként sétahajójárat is indul innen a Balabán hajóval a Kis-Dunán, ahol a páratlan látvány idegenvezetéssel is kiegészíti a programot.

Él Ráckevén egy legenda a szélesebb köztudatban, miszerint Petőfi Sándor János vitéz alakját egy ráckevei jobbágyfiúból lett huszárkapitányról, Horváth Nepomuki Jánosról mintázta, akinek sírja a katolikus temetőben, a Kálvária közelében található. Szép legenda, amit bizonyossággal igazolni nem lehet, de gyanúra okot adó tényösszefüggések erősítik a legenda hitelét. A ráckevei huszárkapitány 1774-ben, május első napjaiban született, és május 10-én keresztelték meg itt, Ráckevén, így születésének 250. évfordulóját idén ünnepeljük. 2021-ben teljesen megújult a sír környezete, új emléktábla került kihelyezésre, ami Tamássy Andor egykori jegyző és Hevesvári Zoltán ráckevei költő versrészletével állít emléket János vitézünknek. (A táblán egy QR-kód is szerepel, amelynek segítségével sok érdekességet megtudhat a temetőbe látogató Horváth Nepomuki Jánosról.)

Az 57,3 kilométer hosszú és 40–390 méter között változó szélességű Ráckevei Duna-ág sok napfényt élvező táj, halban gazdag a víz. Ráckevén a fürdésre is kiválóan alkalmas Vadkacsa szabadstrand várja az ide látogatókat.

A fürdőzni vágyók a termálfürdő és élménystrand csúszdaparkját és a fedett fürdőt is látogathatják, ahol a 2007 óta gyógyvízzé nyilvánított, 1040 méter mélyről feltörő 52 Celsius-fokos vízre alapozott kezelések is igénybe vehetők mozgásszervi problémák kezelésére.

A természetes víz imádói a szigetcsépi, a szigetszentmártoni és a ráckevei szabadstrand kínálta hagyományos strandélményekkel gazdagodhatnak a nyári szezonban.

A Soroksári Duna-ág legfontosabb hídja a ráckevei Árpád-híd

Fotó: Jakab Gergely

Ráckevétől délre, Szigetbecsén, a Duna közelségében elhelyezkedő állat- és élménypark hétvégente interaktív programokkal várja látogatóit: állatsimogató, láma-, kenguru- és oroszlán-látványetetéssel, minividámparkkal, ugrálóvárral, minivonattal. Akkor járunk igazán jól, ha a szomszédságban található kényelmes szálláshelyen megpihenünk, így például a kenuzást is kipróbálhatjuk, vagy tekerhetünk egy jót, akár egészen a Tassi zsilipig.

André Kertész világhírű fotóművész 1894-ben Budapesten született, de gyermek- és ifjúkora nyarait Szigetbecsén, életének legfontosabb helyszínén töltötte, akinek 1987-ben megnyílt emlékházában 120 szignált kép és személyes tárgyai egyaránt megtekinthetők.

A Kárpát-medencében élő népek kultúrájának emlékeit őrzik a Szigetszentmiklóson, Szigetszentmártonban, Dunaharasztin és Tökölön feltárt régészeti lelőhelyek és a helyi múzeumok gyűjteményei egyaránt.

Ki gondolta vajon annak idején, hogy egyszer majd a szigetszentmiklósi Csepel Autógyárból is turistalátványosság lesz? Az egykori gyár területén található technikatörténeti gyűjtemény hét üzemképes tehergépjárműből, egy autóbuszalvázból, számos járműfőegységből, járműmakettekből, valamint a gyár történetét bemutató korabeli dokumentumokból és fényképekből áll, amelyeket az élőszavas tárlatvezetés tölt meg plusz tartalommal.

A szigetszentmiklósi Ádám Jenő Emlékházban láthatók a helyi születésű zeneszerző és zenepedagógus életének és munkásságának dokumentumai.

A fesztiválok szerelmesei egész évben megtalálják a számukra legígéretesebb eseményt a térség településein. Gasztronómiai, történelmi, helytörténeti és kulturális fesztiválok egyaránt gazdagítják a széles kínálatot. Aktuális fesztiválok a térségben: május 25. János Vitéz Nap, Ráckeve; június 15. KeveFeszt – Országos Nemzetiségi Kulturális Fesztivál és Gasztronómiai Nap, Ráckeve; augusztus 15–20. SUMMERFEST – Nemzetközi Folklór Fesztivál, Szigetszentmiklós és Tököl; szeptember 22. Őszi Ászok Fesztivál, Ráckeve.

Minden évszakban élményt kínálunk, látogasson el hozzánk és fedezze fel a Kis-Duna mente még ismeretlen csodáit!

Aktuális programokról, nyári fesztiválokról és további látnivalókról honlapunkon www.tourinform.rackeve.hu és Facebook-oldalunkon https://www.facebook.com/TourinformRackeve tájékozódhatnak.

(X)