A turisták várakozásait Budapest múlja leginkább felül

Forrás: turizmus.com

 2022. december 06. 18:10

Nemrégiben a Radical Storage poggyászcég 826 000 TripAdvisor-értékelést elemzett, hogy kiderítse, mely városok okozzák a legnagyobb csalódást és melyek okoznak kellemes meglepetést a turistáknak. Kiderült, hogy Orlandóban csalódnak a legtöbben, míg leginkább Budapest múlja felül a várakozásokat.

A kutatás a világ 100 legnépszerűbb városáról készült értékeléseket vizsgálta, hogy kiderítse, hol tapasztalják leginkább a turisták az úgynevezett Párizs-szindrómát. Ez egy olyan pszichológiai állapot, amikor az előzetes, sokszor túlzó, romantikus várakozásokhoz képest az úti célban tapasztalt valóság nagy csalódást okoz. A szindróma egyébként fizikai tüneteket is okozhat, leggyakrabban hallucinációkról, szorongásról és szédülésről számolnak be az emberek.

 

A legnagyobb csalódások

A tanulmány szerint a turisták az amerikai Orlandóban csalódtak leginkább, ez volt a legnegatívabban értékelt város. A több mint 9000 Orlandóról szóló értékelésből minden ötödik negatív volt. A kommentek között a csalódott, szörnyű és goromba kulcsszavak is gyakran szerepeltek. A TripAdvisor-értékelések 2022-ben a legnépszerűbb orlandói látnivalók kapcsán gyakran említik a tömeget és a megemelkedett árakat (idén a Universal és a Disneyland is növelte a belépődíjakat).

Szorosan Orlando mögött az indonéziai Dzsakarta áll, ahol 7-ből 1 értékelés volt negatív, majd a thaiföldi Pattaya következik.

A negatív listán szerepel New York City is, ahol a legnagyobb problémát az “udvariatlan” lakosok okozzák az értékelések szerint, míg az utazók legtöbbször a vietnami Da Nangot nevezték “túlértékeltnek” a portálon, ahol a vélemények 3,2 százalékában szerepelt a szó. Párizs, a szindróma névadója 2021-ben még az első helyen állt, mostanra azonban a negyedik helyen végzett.

 

Kellemes meglepetések

Ezzel szemben sok olyan város is van, amely felülmúlja az utazók várakozásait és igazi meglepetéseket tartogatnak nekik. Az olyan kifejezéseket elemezve, mint a "kellemesen meglepődtem" vagy az, hogy mennyire "csodálatos" egy város, a tanulmány megállapította, hogy Budapesten volt a legmagasabb a pozitív megjegyzéseket tartalmazó értékelések aránya (96,17 százalék), és a globális értékelések legnagyobb része a várost “lenyűgöző” és “gyönyörű” helyként aposztrofálja. Az utazók elsősorban Budapest lenyűgöző építészetét és a várost kettészelő Duna szépségét említik.

Budapest mögött Brüsszel kapta a második legtöbb pozitív értékelést (96,04 százalék), majd Zürich következik. Míg a negatív listán nem került európai város a top10-be, addig a pozitívon 6 is bekerült. Az európai városok közül Berlin érte el a legrosszabb eredményt, amely a 18. legkiábrándítóbb város lett a vendégélmények alapján.

 

Átverések csapdájában

Az elemzésből az is kiderült, hogy mely úti célokon vették észre leginkább a turisták, hogy megpróbálták őket átverni, lehúzni, esetleg rossz volt az ár-érték arány egyes szolgáltatások esetében.

Az "átverések" tekintetében a marokkói Marrákesre érkezett a legtöbb negatív vélemény (10,5%). Orlando szintén a lista élén áll, a városról adott globális vélemények 6,3%-ában említik, hogy az utazókat átverték. Ezután a Dominikai Köztársaságban található Punta Cana következik (3,9%). Szingapúrban pedig az olyan vélemények aránya (8,2%) volt a legmagasabb, ahol a turisták a kínált látnivalók ár-érték arányát tartották alacsonynak.

 

A kutatásról

Az elemzésben összesen 826 292 TripAdvisor-értékelést elemeztek a világ 100 legnépszerűbb városának tíz legmagasabbra értékelt turisztikai látványosságáról. Ehhez az EuroMonitor Top 100 City Destinations jelentésének és a Mastercard "Global Cities Index"-ének a nemzetközi látogatószámait használták.

Az orosz városokat és Kijevet az ukrán válság miatt törölték a listából, Mekkát pedig azért hagyták ki, mert a nem muszlim utazók számára elérhetetlen. A többi város közül csak akkor hagyták ki valamelyiket, ha a turisták kevesebb mint 1000 pozitív vagy negatív megjegyzést tettek róluk. A városértékelések mellett a városok leírására leggyakrabban használt kulcsszavakat is megvizsgálták, és a “túlértékelt” és “alulértékelt” szavakat is beleszámították a végső értékelésbe.