A turisztikai szolgáltatók akár egyötöde bezárhat Bécsben

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. december 30. 12:44

Norbert Kettner, a Wien Tourismus ügyvezető igazgatója rövid távon pesszimista, hosszú távon optimista. A vezető szerint rövid távon akár a turisztikai szolgáltatók egyötöde kényszerülhet bezárásra, hosszabb távon azonban a kereslet növekedésére számítanak.

Az ORF Wien Heute műsora által készített interjúban Bécs turisztikai hivatalának első számú vezetője elmondta:a 116 ezer bécsi turisztikai főállású munkahelyből az elkövetkezendő pár hónapban valószínűleg 30-35 ezer átmenetileg veszendőbe megy. A nemzetközi járványhelyzet alakulása miatt idén decemberre nyilvánvalóvá vált, hogy „jövő húsvétig nem várható érdemi üzlet a városi turizmusban” – ismerteti Norbert Kettner szavait a GD Consulting blogjában. Friss prognózisuk szerint a fellendülést 2022-es év közepére teszik a bécsi szállodások. Hosszabb távon azonban biztatóak a jelek, a kereslet várható növekedésére jelentős minőségi kínálatbővüléssel válaszolnak a bécsi turizmus – ahogy ott nevezik, a látogatógazdaság (visitor economy) – szereplői.

becs_123rf

Friss prognózisuk szerint a fellendülést 2022-es év közepére teszik a bécsi szállodások

Fotó: 123rf.com/©mistervlad

2021 novemberében 58 ezer szállodai szobát tartottak nyilván az osztrák fővárosban, közel 10 ezerrel többet, mint 2020 novemberében.A jelenlegi kapacitás a 2019-es „rekord november” férőhely-kapacitásának 88 százalékát teszi ki. Az elkövetkezendő időszakban jelentős kínálatbővülés várható, így a jelenlegi tervek szerint a szálláshelykapacitás két éven belül meghaladja a világjárvány előtti szintet.

Kivitelezési szakaszba lépett például a Hotel Indigo a Naschmarkt közelében, a második kerületi Radisson Red szálloda, a 22. kerületi Hotel Bassena és a Citadlines házak, Bécs előkelő külvárosias 18. kerületében a Palais Chotek, valamint a The Hoxton a szintén külső bécsi 23. kerületben.

A járványhelyzet negatív hatásnak enyhítése érdekében Bécs város idén december elején jövő év június 30-áig meghosszabbította a turisztikai vállalkozásokat támogató programját. Az állami támogatási konstrukciókon kívül az osztrák főváros további 15 millió euróval támogatja a város szállásadóit.