A turizmusra építi az olasz gazdaság újraindítását az új miniszterelnök

Forrás: turizmus.com

 2021. február 20. 18:01

Kulcsfontosságú gazdasági ágazatnak nevezte a turizmust Olaszország új miniszterelnöke. Mario Draghi erre készül építeni egyebek között az ország gazdasági újraindítását is.

„Nyitó beszédemben elmondtam, hogy a járvány kapcsán lehetnek cégek, melyek nem tudnak újranyitni. Bár ez a turizmusnál hangzott el, egy dolgot bizton mondhatok, aki garantáltan újranyit, az pontosan a turizmus: tehát a turizmusba befektetni és fenntartását támogatni nem jelenti a pénzek kiszórását, hiszen ezek a költések visszatérülnek" – idézi Mario Draghi, az újonnan kinevezett olasz miniszterelnök szenátusi vitát lezáró beszédét a VIMOSZ legfrissebb hírlevelében.„Egy olyan ország számára, amelyiknek a turizmus ennyire fontos, értelemszerűen lényegbevágó kérdésről van szó, tehát olyan intézkedéseket kell életbe léptetni, melyek lehetővé teszik a turisztikai vállalkozásoknak, hogy ne jussanak csődbe, a dolgozóknak pedig óvni kell a jövedelemszintjét. A legjobb védelmet természetesen a járványból való kijutás eredményezi, de minden erővel meg kell akadályoznunk, hogy ebben az időszakban a turisztikai cégek csődbe menjenek, mert ebben az esetben óriási tőkeveszteség, lényegében humán tőkeveszteség történik" – hangsúlyozta beszédében az új olasz miniszterelnök.

Mario Draghi

Mario Draghi, Olaszország új miniszterelnöke

Fotó: 123rf.com

A 73 éves Mario Draghi közgazdász, korábban az Európai Központi Bank és az Olasz Nemzeti Bank elnöke volt, akire a jelenlegi olasz válsághelyzet "egyetlen lehetséges megoldójaként" tekintenek Olaszországban.

Az olasz parlamentben a héten elhangzott programbeszédében a koronavírus-járvány elleni küzdelem erősítését, a vakcinázás felgyorsítását és radikális gazdasági reformokat ígért az új olasz miniszterelnök. Kormányának programját ismertetve a turizmust nevezte kulcsfontosságú gazdasági ágazatnak, erre készül építeni egyebek között az ország gazdasági újraindítását is – írta az MTI.  A Draghi vezette új olasz kormány egyik újdonsága az idegenforgalmi minisztérium felállítása.Elemzők rámutattak, hogy Draghi első és legnehezebb feladata a járványügyi korlátozásokat érintő döntés lesz: az olaszok tudni akarják, hogy az új miniszterelnök támogatja-e az ország újranyitását, vagy ismét szigorít az intézkedéseken.