Törökország a turizmustól várja a gazdaság stabilizációját

Forrás: turizmus.com

 2022. február 15. 16:17

Az előrejelzések szerint Törökországban a turizmus idén visszatér a járvány előtti szintre. Az ország abban bízik, hogy az ágazat a közelmúlt valutaárfolyam-zuhanása után fellendíti és stabilizálja a gazdaságot.

A Törökország legnépszerűbb nyaralási célpontjai közé tartozó Antalyába januárban 117 818 külföldi érkezett, ami megegyezik a 2019-es szinttel – derül ki az adatokból. A főszezon azonban csak májusban kezdődik Törökország földközi-tengeri és égei-tengeri úti céljaiban. Nureddin Nebati török pénzügyminiszter a múlt héten 34,5 milliárd dolláros turisztikai bevételt prognosztizált az idei évre, szemben a 2021-es 24,5 milliárd dollárral. 2019-ben szintén 34,5 milliárd dollárt keresett az ország a turizmussal.

A főszezonra a korai foglalások már el is kezdődtek, főként az európaiak – azon belül a britek – körében népszerűek az ország üdülőhelyei, már most majdnem elérték a 2019-es értéket a foglalási számok. Emellett Oroszországból és Közép-Ázsiából is erős keresletre számítanak. Az orosz-ukrán válság fokozódása azonban némi kockázatot jelenthet a szezonra nézve – írja a Reuters.

Törökország turizmusa idén elérheti a járvány előtti szintet, azonban a növekvő költségek miatt a nyereség kisebb lehet, mint három éve

Fotó: 123rf.com

Attól függetlenül azonban, hogy sok turistát várnak ebben az évben a népszerű desztinációkba, a szállodai és turisztikai szektor jelezte, hogy

a közüzemi szolgáltatások, az élelmiszer- és bérköltségek drasztikus emelkedése miatt a turizmusból érkező nyereség alacsonyabb lesz.

A líra tavaly 44 százalékkal gyengült a dollárral szemben, az all inclusive ajánlatok pedig még olcsóbbá teszik Törökországot. "Egy ötcsillagos szálloda átlagos éjszakánkénti ára Törökországban 70 euró körül van, míg Spanyolországban mindez 200 euró körül érhető csak el" - mondta Oya Narin, a Török Turisztikai Befektetők Szövetségének vezetője.

A költségek emelkedése, mint például a gáz- és áramszámlák miatt az idei szezonban sokan emelik az árakat. Ulkay Atmaca, az antalyai Innvista Hotel Belek vezérigazgatója a Reutersnek elmondta, hogy 42 százalékkal kellett emelnie az árakat, de még mindig nem tudja kompenzálni a növekvő költségeket. Sokan azonban már korábban meghatározták az áraikat és nem tudják beépíteni az egy hónap alatt akár 60-65 százalékkal növekvő költségeket.