A Tutanhamon-kiállítás Franciaország leglátogatottabb tárlata

Forrás: MTI

 2019. szeptember 03. 15:34

Több mint 1,3 millióan tekintették meg Párizsban az elmúlt öt hónapban a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájából származó kincsekből összeállított vándorkiállítást, ami új rekordot jelent a franciaországi időszaki tárlatok látogatottságában.

A Grand Halle de la Villette kulturális központban 2019. március 23-án megnyílt Tutanhamon-kiállításra eladott jegyek száma meghaladta az 1,3 milliót, ami túlszárnyalja az első, 1967-es kiállítás látogatottságát, Utóbbi 1,24 millió érdeklődőt vonzott a Petit Palais kiállítócsarnokban, és ezt a rekordot azóta soha nem sikerült megdönteni  – közölték a rendezvény szervezői.

A Tutanhamon-tárlatnak otthon adó Petit Palais kiállítócsarnok Párizsban

Fotó: Wikimedia Commons

A Párizsban szeptember 22-ig megtekinthető kiállítás nyitvatartási idejét a hatalmas érdeklődés miatt meghosszabbították: az utolsó három hétben este fél 11 óráig, pénteken és szombaton pedig éjfélig látogatható.

A Tutanhamon, az aranyfáraó kincsei című tárlat világkörüli turnén van, Párizsba első állomásáról, Los Angelesből érkezett, ahol 700 ezer látogatót vonzott. A francia fővárosból novemberben Londonba, a Saatchi Galériába megy tovább. A vándorkiállítás ismert állomásai között van még az ausztráliai Sydney is.

A tíz állomásost magába foglaló vándorturné 2024-ig tart. A leghíresebb egyiptomi fáraó, Tutanhamon sírjában talált tárgyakból 150 látható, közülük 60 először hagyta el Egyiptomot.

A kiállításból befolyó összeget a várhatóan 2020-ban megnyíló kairói Egyiptomi Nagymúzeum támogatására fordítják. A vándortárlatot követően a kiállítási tárgyak visszakerülnek Egyiptomba, és a múzeum állandó kiállításán fognak szerepelni.