A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban

Forrás: MTI

 2021. szeptember 23. 10:49

A vadászat és természet témájában több mint 30 kortárs festőművész alkotásait és a múzeum gyűjteményéből származó műalkotásokat mutat be az a tárlat, amely csütörtökön nyílt Budapesten, a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeumban az "Egy a Természettel" - Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából.

A Metafizikus áthatolás egy zebrán - Történetek vadászatról, természetről című tárlat keresztmetszetet nyújt arról, hogyan gondolkodnak ma a művészek természetről és vadászatról - hangsúlyozta Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója a csütörtöki megnyitón.

A több mint 30 kortárs művésztől kiállított munkák a reprezentációs formától a kritikus álláspontig a téma megközelítésének sokféleségét mutatják be. Ókori, vadászattal kapcsolatos tárgyakat és eszközök is kísérik a kortárs műalkotásokat: festményeket, szobrokat, fotókat és installációkat.
A tárlat a Vadászati világkiállítás alkalmából a múzeum gyűjteményéből és kortárs művészet erre vonatkozó szegmenséből válogat.

"Az intézmény gyűjteménye kellően tudja biztosítani egy kissé lazább, de mégis a természetre és a közvetlen napjaink problematikájára reflektáló bemutatást" - hangsúlyozta Fabényi Julia, kiemelve, hogy bizonyos témakörök állandóan jelen vannak a művészetben: állatszimbolikák, etikai, morális felvetések, kuriózumok - áthallásos és metaforikus utalások formájában.

ludwig vadaszat

A tárlat megmutatja, hogyan gondolkodnak ma a művészek természetről és vadászatról

Fotó: Ludwig Múzeum

Lőrinczy György, a világkiállítás kulturális programjaiért felelős kurátor arról beszélt, hogy a természetvédelmet, a halászatot, a vadászatot a művészettel az köti össze, hogy mindegyiket igazán csak szenvedéllyel és etikusan lehet művelni. A vadászati világkiállítás kísérő programjai között a klasszikus zene mellett kortárs művészeti eseményeket is rendeznek. Ennek az egyik zászlóshajója a Ludwig Múzeumban most nyíló tárlat - tette hozzá.

Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy a csoportos kortárs kiállításon látható művek érdekességét az adja, hogy különféle irányzatokat képviselnek és változatos technikával készültek. "Sokféle megközelítését élhetjük át a természetnek, a természet és az állatok, a természet és az emberek viszonyából. A kiállítás az emberi természet és lélek mély rétegei felől közelíti meg a témát, nem hagyva közömbösnek lenni a közönséget" - tette hozzá.

A Metafizikus áthatolás egy zebrán címet A. R. Penck német művész azonos című festménye adta.