A vállalkozások gyors támogatásáról döntött Svájc

Forrás: turizmus.com

 2020. március 17. 11:16

10 milliárd frankot áldoz Svájc a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások és munkavállalóik megsegítésére – döntött múlt pénteken a Svájci Konföderáció Szövetségi Tanácsa.

Gyorsan és nem bürokratikus módon kívánja támogatni a gazdasági szereplőket a Svájci Konföderáció Szövetségi Tanácsa, ezért múlt pénteken 10 milliárd frankos segélycsomagról hozott határozatot.

Mint az a gazdaságért, képzésért és kutatásért felelős szövetségi minisztérium gazdasági államtitkárságának honlapján is olvasható, a svájci Szövetségi Tanács kiemelt célja, hogy a munkavállalók juttatásainak kifizetése továbbra is biztosított legyen.

A Svájci Konföderáció Szövetségi Tanácsa 10 milliárd frankos segélycsomagról hozott határozatot

Fotó: 123rf.com

A határozat értelmében 8 milliárd svájci frankot bocsátanak rendelkezésre a munkanélküli biztosítás alapjából a kényszerűen csökkentett munkaidő esetén járó támogatásokra.

Ha egy munkáltató arra kényszerül, hogy rövidített munkaidőben foglalkoztassa az alkalmazottait, 2020. szeptember 30-ig csak egy nap kiesést kell finanszíroznia, a többire megkapja a támogatást. Így elkerülhetők az elbocsátások. A gazdasági államtitkárság március 20-ig megvizsgálja az intézkedés határozott munkaidejű és alkalmi munkavállalókra történő kiterjesztésének lehetőségeit is.

A koronavírus-járvány által különösen sújtott vállalkozások gazdasági gyorssegélyt is kaphatnak, erre a célra egymilliárd frankos keret áll rendelkezésre.

A segítségnyújtás részleteit a Szövetségi Tanács a Szövetségi Pénzügyminisztérium irányításával április 1-ig vizsgálja ki. A pénzügyileg nehéz helyzetbe került kis- és középvállalkozások egy 580 millió frankos keretből, egyenként legfeljebb egymillió frank összegben juthatnak állami kezességvállalással kölcsönhöz már most, az ehhez kapcsolódó adminisztrációs költségekre pedig további 10 millió frankot biztosít az állam, hozzájárulva ezzel is a vállalkozások tehermentesítéséhez.

Emellett az állam 2020 végéig megtéríti a kérelmek elbírálásának költségeit, és az első évre átvállalja a kérelmezőktől a kockázati díjat.