A város, ahol diadalívet kapott Mária Terézia, de a legenda szerint nem mert átmenni alatta

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. július 28. 08:20

XVIII. századi múmiák, az ország egyetlen háromszög alakú barokk főtere, gerillaszobrok és az Év Cukrászdája - a Budapestről kiköltözők már rátaláltak, most a turistákon a sor, hogy felfedezzék Vác nevezetességeit.

A 33 ezer lakosú Vác könnyen elérhető Budapestről, félóra csupán vonattal, de az M2-es autóúton és hétvégeken rendszeres hajójáratokkal is megközelíthető.

A mozgás szerelmesei két keréken is kényelmesen eljuthatnak a városba, mivel nemrégiben átadták a Budapest és Vác közötti kerékpárút még hiányzó szakaszát.

A biciklisek ráadásul a Dunakanyar távolabbi településeit is elérhetik, mivel már Szobon is túlnyúlik a kiépített kerékpárút. A tervek szerint egy-két éven belül Bécs és Pozsony is elérhető lesz biztonságosan biciklivel a Duna bal partján.

Hogy mennyire sikeres az új bringaút, azt a minap mi is láthattuk azon a tanulmányúton, amelyet Vác városa szervezett a település nevezetességeinek bemutatására. A Duna-parti korzó mellett futó bicikliúton egymást érték a bringások, akiknek a többsége rögtön tett is egy kört a gyalogszerrel is kényelmesen bejárható belvárosban. Mielőtt azonban a Duna-parttól kőhajításra fekvő belváros látnivalóit felsorolnánk, vegyük számba, mit láthatunk a vízparton!

Hazánk egyetlen háromszögalakú főtere Vácott található

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Szintén a közelmúltban adták át a belváros határában azt a csónakházat és vízitúra-központot, amely a kenusok és kajakosok rendelkezésére áll. A csónakház szomszédságában készült el az első hazai biciklis „pumpapálya", amit a fiatalok azonnal birtokba is vettek. A kerékpárral, rollerrel és gördeszkával is használható speciális felületű pálya már most az egyik kedvenc találkozópontja a sportág kedvelőinek, tudtuk meg a váci városházán.

A két sportlétesítménytől indul a Duna-parton a Váci korzó, az ország leghosszabban kiépített korzója. A városi nagyrendezvények, így a Váci nyár számos eseményének is helyszíne a part, ahol egy 33 méter magas óriáskerék is található.

Az augusztus 22-ig működő óriáskerékről lenyűgöző kilátás nyílik nemcsak a városra, hanem a Duna-ág túloldalán fekvő Szentendrei-szigetre is. A sétány másik végén a Váci liget, a Ligeti tó a pihenés színtere és a horgászok paradicsoma.

Kerékpáros turisták a váci óriáskerék körül

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Városnézés gyalogszerrel, kisvonattal, panorámabusszal

A kisgyerekes családok és az idősebb turisták kényelmét szolgálja a gumikerekes kisvonat, mely a hét minden napján óránként indul a főtérről. Az utasok hangos idegenvezetés mellett, 35-40 per alatt ismerkedhetnek meg a főbb látványosságokkal

A felújított váci vár

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Bár a látnivalók túlnyomó többsége a belvárosban található Vácon, a település határában is találunk fontos építészeti emlékeket. Érdemes felkeresni például a Váci liget ősfás parkjában fekvő Hétkápolnát. A kegytemplom és a hozzá vezető stációk a zarándokok által jól ismert helyszín, a kültéri oltár pedig az esküvői fotósok kedvence is. A ligeti tó is számtalan romantikus fotóról ismerős lehet, vizét pedig számos forrás táplálja, melynek évszázadok óra csodás gyógyító erőt tulajdonítanak.

Aki nem autóval érkezik, szombatonként az is könnyen eljuthat a város távolabbi látnivalóihoz, ugyanis hamarosan garantált programként indul a Főtérről az élő idegenvezetést kínáló panorámabusz.

A város lakóinak és a távolabbról érkezőnek is kedvelt kirándulóhelye a Vác fölé magasodó Naszály-hegy, amely mediterrán mikroklímájával ritka növény- és állatfajoknak biztosít menedéket. A hegyet keresztbe-kasul átszelő turistaösvények és a látnivalók kiváló ismerője Papp János, a hegy derekán álló Terasz kilátó tulajdonosa. A vendéglőben a pompás kilátás mellett étkezni is lehet, sőt még esküvők rendezését is vállalják.

 

Eperleves, farmburger és bivalyfagyi

És ha szóba került az étkezés: Vácon garantáltan nem marad senki éhen-szomjan. A Révkapu vendéglőben például érdemes megkóstolni a hely baristája által kikísérletezett és immár a város tucatnyi további vendéglátóhelyén is kínált Mária Terézia melange-ot, amelynek fahéjas, almás ízvilágát kortyolgatva ráérezhetünk a város barokk hangulatára.

Mária Terézia melange

Fotó: Tourinform Vác

Egy kiadós séta után érdemes letesztelni a Főtéren álló Farm Burger kínálatát vagy beülni a Remete pince virágos, Dunára néző kerthelyiségébe, ahol érdemes megkóstolni egyebek mellett a hideg eperlevest túrógombóccal.

Bárhol is ebédeljünk, a desszertnek hagyjunk helyet, ugyanis a Főtér sarkán álló Mihályi Cukrászdában nem mindennapi fagylatok és édességek várnak minket. Az aprócska üzlet a Dining Guide szavazásán immár zsinórban negyedszer nyerte el az Év Cukrászdája díjat. A tulajdonos Mihályi László mestercukrásztól azt is megtudtuk, hogy sem ízfokozót, sem színezőanyagot, sem másféle mesterséges adalékanyagot nem használnak, a friss gyümölcsöket és a fagylaltok készítéséhez szükséges bivalytejet környékbeli termelőktől vásárolják fel.

 

Múmiák és didalív

Kevesen tudják, hogy kitűnő állapotban ránk maradt múmiákkal nemcsak Egyiptomban, hanem Vácon is találkozhatunk. A Tragor Ignác Múzeum Memento Mori című kiállításán megtekinthető múmiák nem a fáraók korából származnak, "csupán" 150-250 évvel ezelőtt temették el őket.

Memento Mori

Fotó:  Turizmus.com / Szántó Zoltán

A főtéren álló Fehérek templomában felújítás során bukkantak arra a 200 éven át lefalazott kriptára, ahová elsősorban a város egykori tehetősebb polgárait és egyházi személyiségeit temették el. Az itt feltárt leletanyagból nyílt a múzeumban látható kiállítás. A lefalazott kripta különleges klímájának köszönhetően nemcsak a 265 elhunyt teste, hanem ruházata és egyedi díszítésű fakoporsója is megdöbbentő épségben maradt ránk.

Sokakat meglephet, de Magyarország egyetlen diadalívét is Vácon találjuk. 1764-ben Mária Terézia és kísérete érkezésének tiszteletére építették a váciak. A díszítésén az uralkodó család jelképei láthatók.

A helyiek által Kőkapunak nevezett váci diadalív

Fotó: Tourinform Vác

A váciak általában „Kőkapunak" nevezik, és mindössze 5 hónap alatt építették fel. A legenda szerint, mikor ezt Mária Terézia megtudta, inkább kikerülte, nem mert átmenni alatta, mások szerint az uralkodó attól tartott, hogy a rebellis magyarok esetleg ráomlasztják.

A Kőkapu mellett látható Kolodko Mihály gerillaszobrász miniatűr Mária Terézia-szobra. Vác másik két Kolodko-szobráról, valamint a Sajdik Ferenc Gyűjteményről ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

 

Megújuló műemléképületek

Vácott több olyan látványosság is akad, amely jelenleg felújítás miatt nem látogatható. Ezek közé tartozik a székesegyház, a Váci egyházmegye központja. Ez Magyarország negyedik legnagyobb székesegyháza, déli tornyában az ország hatodik legnagyobb harangját csodálhatjuk. A klasszicizáló külső méltóságteljes, díszes barokk belsőt takar. A székesegyház várhatóan 2022. év végéig tart zárva.

Szintén felújítás alatt áll idén év végéig az Egyháztörténeti Múzeum, amely az egyházmegye területén található templomok és az egyházfők kincseit mutatja be. A múzeum a Főtéren álló Nagypréposti barokk palotában kapott helyet. Állandó kiállítása végigvezet az Egyházmegye évezredes történetén, jellegzetes épületek és műemlékek informatív és valóságos bemutatásával.

Vác főterén jelenleg is folyik két barokk épület felújítása, ezek egyike az önkormányzat beruházásában zajlik és kulturális központ működik majd benne a tervek szerint, a másikban magánbefektető épít lakásokat vagy turisztikai célú apartmanokat.

A helyi szakemberek – bár nem akarnak tömegturizmust a városban – egyöntetűen úgy vélik, hogy Vácon szükség lenne olyan új szálláshelyekre, mint amilyen a nemrégiben megnyitott Duna-parti Lujza & Koriander, amely az ágyak mellett brunch-ot és különleges kávékat is kínál.

Új étkező- és szálláshely a városban: Lujza & Koriander

Fotó: Turizmus.com / Szántó Zoltán

Nyitókép: A váci Főtér, fotó: Tourinform Vác