A „városkompatibilis” turizmus megvalósítása a cél Berlinben

Szerző: Vámos Éva

Forrás: turizmus.com

 2020. február 21. 17:54

A német főváros növekedéssel zárta 2019-et még úgy is, hogy a brit vendégek száma visszaesett a Brexit miatt. A koronavírus sem fogja megingatni pozícióját a vezető városi desztinációk között.

2019 januárjától decemberéig 14 millió ember látogatta meg a német fővárost, ami 2018-hoz képest 3,4 százalékos bővülést jelent. A vendégéjszakák száma 34,1 millióra emelkedett, ez 1,25 millióval – 460 ezer emberrel – nagyobb az egy évvel korábban mért értéknél – áll a visitBerlin közleményében.

Berlin elsősorban a belföldi vendégek körében népszerű. Németország különböző részeiből 8,5 millió látogató érkezett és töltött összesen 18,6 millió vendégéjszakát a német fővárosban – mindkét szám 4,7 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Berlin a belföldi vendégek körében is nagyon népszerű

Fotó: 123rf.com

A külföldi turistákat vizsgálva már nem ilyen kedvező a kép: a brit vendégéjszakák száma például 6,5 százalékkal 1,6 millióra csökkent, elsősorban a Brexit miatt. A csökkenést valamennyire ellensúlyozza a kétszámjegyű növekedés olyan erős küldőpiacokról, mint az USA, Spanyolország vagy Olaszország.

„Gazdag kulturális és művészeti életének valamint változatos környezetének köszönhetően Berlin nagyon vonzó a látogatók számára. Arra bátorítjuk a kerületeket, hogy fokozzák az élményt a turisták számára, és ezzel párhuzamosan javítsák a helyi lakosok életminőségét is – így jöhet létre a „városkompatibilis” turizmus” – mondta Ramona Pop, Berlin főpolgármester-helyettese.

„Harminc évvel a fal leomlása után a 30 milliót meghaladó vendégéjszaka-számmal Berlin megszilárdította helyét a vezető városi desztinációk között. Jelen pillanatban a koronavírus jelent nagy kihívást, de úgy véljük, hogy Berlin turizmusát nem fogja megingatni” – mondta Burkhard Kieker, a visitBerlin vezérigazgatója.

 

Berlin felkészült 2020-ra

Az egész gazdaságra és a turizmusra is kedvező hatást gyakorol, amikor 2020. október 31-én megnyílik az új Berlin Brandenburg repülőtér.

Berlin hagyományosan erős a kongresszusi szektorban, ami azért fontos, mert a nagyrendezvényekhez köthető a kiadott szállodai szobák 30 százaléka. A vásárváros, a Messe Berlin területén megnyílt hub27 csarnok eleve új teret teremtett a konferenciák és kongresszusok számára, 2020 őszén pedig még tovább bővül a paletta. Plusz lehetőséget biztosít majd többek között az új Elstrel auditórium és olyan innovatív termékekkel is csábítják a rendezvényszervezőket, mint a Sustainable Meetings Berlin vagy a visitBerlin Meet+Change elnevezésű portfóliója.

A visitBerlin hat információs központját mintegy 1,8 millió látogató kereste fel tavaly. A város turisztikai szervezetének jelenleg három ingyenes applikációja van, 16 kiadványa érhető el öt nyelven, és több mint 2,2 millió követője van kilenc közösségimédia-csatornán.