A vártnál jobb szezon a francia síterepeken

Forrás: turizmus.com

 2017. április 26. 15:05

A decemberi hóhiány miatt ugyan nehezen indult be a síszezon, de végül az egy évvel korábbihoz hasonló eredménnyel zártak a franciaországi síterepek, amelyek összességében 30 ezer magyar turistát fogadtak.

350 síterep, 3391 sílift, 26500 hektárnyi pálya, 45 családbarát szállás, 1,3 millárd eurónyi bevétel a liftüzemeltető társaságoknál, 9 milliárd eurónyi turisztikai bevétel - a franciaországi téli szezon főbb statisztikái.

És bár a decemberi száraz időjárás miatt eleinte csak a magasabban fekvő terepek nyitottak ki, végül mindenhol megindult a forgalom, és az előző szezonnal nagyjából megegyező eredménnyel zártak a pályák – mondta el kérdésünkre Martine Achard, a France Montagne szövetség promóciós munkatársa az április 26-án Budapesten rendezett francia síworkshopon. Az Atout France szervezésében ugyanis a szezon végeztével a sírégiók turisztikai szakemberei egy négy napos közép-európai road-show keretében már most megkezdték a felkészülést a következő télre.

És mint Martine-től megtudtuk, a síterepek nem csupán hóágyúzással készültek fel a kedvezőtlenebb időjárási körülményekre, hanem számos szolgáltatást is fejlesztettek.

A wifi ma már szinte kötelező a szálláshelyek mellett a síterepeken is, ahol számos selfie-pontot is táblával jeleznek a legjobb fotótémákhoz. A családok és a kezdő síelők számára pedig könnyebb pályákat, biztonságos lejtőket jelöltek ki, ahol nem kell számítani a profin száguldozók érkezésére. Számos szállodai fejlesztés is lezajlott, és egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezet védelme.

A programok terén pedig rengeteg egyedi ötletük van a kultúra és a hegyek összekapcsolásától a VIP szolgáltatásokon és a jógával összekötött síeléseken és digitális elvonókúrákon át az adrenalin-növelő és vicces családi élményekig, mi több, túlélő-túrákig, amelyek után nem csak a bor, hanem a kézműves sör is jól csúszik.

A 2017. március 1-ig beérkezett adatok szerint a franciaországi síterepek vendégéjszakái stabil eredményeket mutatnak (-0,1%) a tavalyi számokhoz képest. Ezen belül a nagyobb kiterjedésű síterepeken regisztrált vendégéjszakák száma növekedett (+1,4%), a kisebbeken némileg csökkent (-0,9%). A 2016/17-es szezonban a Déli-Alpok területén található síterepeken 5,4 százalékkal nőtt, míg az Északi-Alpokban 4,6%-kal csökkent a vendégéjszakák száma.

Ami a külföldi vendégeket illeti, legtöbben Nagy-Britanniából érkeznek a francia síterepekre, és a britek teszik ki – hónaptól függően - a vendégéjszakák 31%-40%-át. Őket követik a belgák, a hollandok, az oroszok, a dánok, a németek, a svájciak, az olaszok és a spanyolok.

És bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre a magyar vendégekről, a tour operatorok becslései szerint 30 ezren utaztak a téli szezonban a francia síterepekre, leginkább Les 2 Alpes, Alpe d'Huez, Puy Saint Vincent és a 3 Völgy (Trois Vallées) szálláshelyeire.  Az idén télen heti három alkalommal közlekedő Budapest-Lyon járat is jelentősen megkönnyíti az Alpokba való eljutást, de nagy segítség a már évek óta működő genfi összeköttetés is.

Jövőre pedig vendégből nem csak többet, hanem visszatérőket is látni szeretnének a francia síterepeken, amelyek egyedi kínálatukkal kiemelkednek a téli sportok piacán.