A vártnál jobb volt a turisztikai szezon a horvátoknál

Forrás: MTI

 2020. szeptember 13. 08:44

A horvát szakemberek eredetileg a tavalyihoz képest 70 százalékos visszaesésre számítottak, ezzel szemben "csupán" 54 százalékos volt a mínusz az idei évben.

Horvátország július elején nyitotta meg a határait a külföldi turisták előtt, jelenleg is közel 200 ezer turista tartózkodik az országban.

A napi adatokat mutató horvát e-Visitor rendszer alapján az első nyolc hónapban 6,8 millió turista látogatott Horvátországba, és 47,5 millió vendégéjszakát töltött el ott,a vendégek száma 41 százalékkal, a vendégéjszakáké 53 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Csak júliusban és augusztusban 5,2 millió turista látogatott az országba.

Split. A vártnál jobban alakult idén a horvát turizmus

Fotó: 123rf.com

Kristijan Stanicic, a Horvát Turisztikai Szövetség (HTZ) igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: a körülményekre való tekintettel elégedettek, mert bár 70 százalékos forgalom-visszaeséssel számoltak, 54 százalékra sikerült csökkenteni azt. Bejelentette: 2021-ben azon fognak dolgozni, hogy több úgynevezett Covid-ambulanciát hozzanak létre a szigeteken és kisebb üdülőhelyeken, hogy a turistáknak helyben elvégezhessék a PCR-teszteket, mielőtt hazautaznak saját országukba.

Horvátországban egyébként az elmúlt 24 órában 261-gyel nőtt, és elérte a 13 368-at az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Pénteken hét idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 218-ra nőtt. Járványügyi szakemberek aggódnak amiatt, hogy az elmúlt napokban nőtt a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták.

Horvátországban a szigorítások megyénként változnak, és főleg a különböző rendezvényeken részt vevők számának korlátozására vonatkoznak. Ugyanakkor országos szinten szabályozzák az éttermek, a kávézók és az éjszakai bárok működését. A rendelkezéseket kéthetente felülbírálja a válságstáb, amennyiben szükséges, további két hétre meghosszabbítja őket.